Токсичну речовину Новачок ОЗХЗ внесе до списку заборонених

14 сiчня 15:58

З такою ініціативою виступили США, Нідерланди та Канада.

 

Нервовопаралітичну речовину "Новачок", яким у березні минулого року в британському Солсбері отруїли колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля, внесуть до списку заборонених – таку пропозицію прийняли члени Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ), повідомили в Міністерстві закордонних справ Нідерландів.

З такою ініціативою виступили США, Нідерланди та Канада.

"Сьогодні на засіданні Виконавчої ради ОЗХЗ консенсусом було ухвалено спільну пропозицію Канади, США та Нідерландів. Це перший крок на шляху включення Новачка, використаного у справі Скрипаля, в список заборонених хімічних речовин Конвенції про заборону хімічної зброї", - написали голландські дипломати в Twitter.

"Включення двох класів високотоксичних хімічних речовин, у тому числі речовини, яку було використано в Солсбері, було схвалено на основі консенсусу Виконавчого ради ОЗХО", - йдеться в повідомленні представництва Канади при ОЗХЗ.

Представник Канади Сабіне Молке у свою чергу додала, що Росія відмежувалася від консенсусу, але не змогла переконати інших членів проголосувати проти.

Сергія Скрипаля та його доньку Юлію госпіталізували в лікарню британського Солсбері з сильним отруєнням у березні цього року.

Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За даними слідства, проти Скрипалів була використана нервовопаралітична речовина "Новачок" російського виробництва.

У вересні британські правоохоронці оприлюднили дані про двох підозрюваних в отруєнні Скрипалів – Руслана Боширова й Олексія Петрова. Незабаром група Bellingcat повідомила, що встановила реальну особу "Боширова". За даними розслідувачів, ним є полковник ГРУ Генштабу ЗС РФ Анатолій Чепіга.

8 жовтня Bellingcat опублікувала доповідь, присвячену "Петрову" - військовому медику ГРУ Олександрві Мішкіну.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал з висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".