Тимчасовий повірений у справах США в Україні похвалив Зеленського

19 листопада 13:25

Тейлор зазначив, що також вітає повідомлення про саміті в "нормандському форматі" та сподівається на подальше просування в досягненні миру на Донбасі.

 

У вівторок, 19 листопада, посольство США в Україні оприлюднило заяву тимчасово повіреного у справах США в Україні Вільяма Тейлора в підтримку дій президента Володимира Зеленського, повідомила прес-служба U. S. Embassy Kyiv Ukraine.

Дипломат привітав президента України і похвалив його зовнішньополітичну команду за останні досягнення.

"Успішне повернення додому моряків та інших політичних в'язнів; розведення сил у Станиці Луганській, Золотом і Петровському; і тільки що, забезпечення повернення українських кораблів, які були незаконно захоплені Росією, є конкретними досягненнями на шляху до світу, і всі українці мають підстави цим пишатися. Ми також вітаємо повідомлення про саміті в Нормандському форматі і сподіваємося на подальше просування в досягненні миру", - йдеться в повідомленні.

За словами Тейлора, "завжди є ті, хто хоче розділити Україну, особливо Росія". Дипломат закликає не слухати російську дезінформацію. Він запевнив, що Сполучені Штати твердо стоять на боці України в її боротьбі проти російської агресії і в прагненні України до світу.

"У деяких повідомленнях місцевих ЗМІ містяться вигадки, ніби члени команди президента співчувають Росії або вважають, що конфлікт почав колишній президент Петро Порошенко. За конфлікт однозначно несе відповідальність Росія", - доповнив американський чиновник.

Нагадаємо, президенти України і Франції Еммануель Макрон і Володимир Зеленський під час телефонної розмови 15 листопада обговорили майбутній саміт "нормандської четвірки", який має відбутися 9 грудня в Парижі. За даними Le Figaro, метою саміту є "відкриття нової послідовності імплементації Мінських домовленостей".

14 липня в Парижі і 2 вересня у Берліні відбулися зустрічі зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції і Росії з метою відновлення роботи "нормандського формату". Зустріч лідерів "нормандської четвірки" було заплановано на 17 вересня, але її скасували за ініціативою Росії.

Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "Нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.