Тіллерсон повідомив про старт роботи США та Європи над оновленням ядерної угоди з Іраном

28 сiчня 00:32

Створені робочі групи вже проводять перші зустрічі щодо погодження майбутніх змін.

 

США та їх європейські союзники створили робочі групи для обговорення змін до чинної ядерної угоди з Іраном, а також реакції на деструктивний вплив Ірану в регіоні, повідомив державний секретар США Рекс Тіллерсон в ході свого візиту до Варшави.

"Що стосується іранської ядерної угоди, то президент Трамп (президент США Дональд Трамп – ред.) досить чітко висловив власну думку, що ця угода має низку недоліків, і він має намір виправити їх. Те, що ми погодилися зробити, це робота з нашими європейськими колегами, особливо з Є3, і, врешті-решт, з ЄС, щоб визначити, питання у яких сферах, на нашу думку, повинні бути вирішені, а також стосовно механізму, згідно з яким ми можемо розглянути ці питання", - цитує Тіллерсона "Укрінформ".

За словами держсекретаря США, робота в групах вже почалася. Зокрема, проводяться зустрічі в рамках зусиль щодо погодження цих принципів. Також обговорюється питання можливості залучення іранців до відповідного обговорення.

У жовтні президент США Дональд Трамп, на відміну від лідерів інших великих держав, відмовився підтвердити, що Тегеран дотримується договору щодо іранської атомної програми. Виступаючи 13 жовтня, Трамп не оголосив про вихід з договору з Іраном, проте дав Конгресу США 60 днів для ухвалення рішення про відновлення економічних санкцій проти Тегерана, які були скасовані в рамках договору щодо іранської атомної програми.

За даними ЗМІ, Дональд Трамп має намір анулювати ядерну угоду з Іраном, оскільки впевнений, що вона не відповідає національним інтересам держави.

Угода щодо ядерної програми Ірану була досягнута в липні 2015 року, між Іраном з одного боку і США, Великою Британією, Францією, Китаєм, Німеччиною та Росією з іншого. Тегеран погодився на низку поступок за масштабами своєї ядерної програми в обмін на зняття санкцій.

Детальніше про нову Стратегію національної безпеки США читайте у матеріалі Олексія Їжака "Привілей демократичного світу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".