Тіллерсон не впорався з роботою Держсекретаря - The Economist

14 березня 14:08

Колишній голова Exxon Mobil продемонстрував правильні політичні інстинкти, але не зміг стати ефективним лідером американської дипломатії.

 

Про це, як і про більшість великих рішень президента США, було оголошено через Twitter.

"Майк Помпео, директор ЦРУ, стане нашим новим Держсекретарем. Він продемонструє фантастичну роботу", - написав Дональд Трамп вранці 13 березня.

"Дякую Рексу Тіллерсону за його службу!", - додав президент, який, вочевидь, не попередив самого Тіллерсона про його звільнення.

Згодом, американський президент на прес-конференції сказав, що він і Держсекретар добре співпрацювали, але "розійшлися в поглядах на речі". Яскравою ілюстрацією цього було якраз те, як днем раніше Тіллерсон жорстко засудив спробу вбиства екс-шпигуна Сергія Скрипаля у Британії. Він підтримав британський уряд і звинуватив Кремль. А Трамп, у свою чергу, не сказав нічого, продемонструвавши кричущу відсутність підтримки для одного з найважливіших союзників США.

Про це пише The Economist, додаючи, що така розбіжність в позиціях президента і Держсекретаря стала вже досить давнім шаблоном. Тіллерсон, який був виконавчим директором ExxonMobil, здавалося, був не в захваті від Трампа (він так і не заперечив повідомлення про те, що назвав президента "довбаним недоумком"). Держсекретар непогоджувався з більшістю великих зовнішньополітичних суджень Трампа. Приміром, Тіллерсон закликав не виводити США з Паризької кліматичної угоди, не підтримувати кампанію Саудівської Аравії проти Катару і не переносити посольство США в Єрусалим. Він також переконував президента не розривати угоду про ядерну програму з Іраном. Після відставки Тіллерсона це, схоже, все ж таки станеться.

Але найбільш шкідливим для відносин Держсекретаря з Трампом, який цінує лояльність понад усе, стало те, що він дистанціонувався від схвальних коментарів президента про расистів у Шарлотсвіллі. Тоді Тіллерсон сказав, що Трамп "говорить за себе".

Це могло зробити Держсекретаря героєм для зовнішньополітичного істеблішменту, чиї погляди він значною мірою поділяв. Але нажаль ці правильні політичні інстинкти голови американської дипломатії не були підкріплені діями. Його потуги були дуже слабкими. Приміром, спроба помирити Катар з сусідами була погано підготовлена і провалилася. Також Тіллерсон не став впевненим і ефективним лідером Держдепартаменту. Він погодився на вимоги Білого дому масово скоротити бюджет американської дипломатії і провів реорганізацію свого відомства, видворивши найбільш талановитих дипломатів. Конгрес, приміром, не виконав схожі вимоги адміністарції. Моральний дух американських дипломатів на історично низькому рівні. Крім того, Тіллерсон не впорався зі ще одним своїм обов'язком в якості Держсекретаря: він уникав розмов з журналістами.

Також Трамп неодноразово підривав роботу Тіллерсона. Президент дозволив своєму зятю Джареду Кушнеру перебрати на себе найважливіші напрямки роботи Держсекретаря включно з відносинами з Китаєм, Мексикою і Саудівською Аравією. Гірше те, що Трамп писав у Twitter про роботу Тіллерсона. Після того, як Держсекретар налагодив кілька ліній зв'язку з Північною Кореєю заради можливості почати переговори, Трамп написав у соцмережі, що він "гаїть його час". Коли в пресі з'явилися повідомлення про те, що Тіллерсон назвав президента "недоумком", Трамп швидко запропонував йому пройти тест на IQ: "Побачимо, хто переможе". Хоча, чесно кажучи, в цьому випадку Трамп нашкодив собі більше.

Колишній конгресмен-республіканець з Канзасу Майк Помпео, здається, краще "притерся" з Трампом. Будучи директором ЦРУ, він зробив часті появи в Білому домі одним з головних своїх пріоритетів. Попри те, що погляди Помпео на Росію і її втручання у американські вибори розходяться з переконаннями Трампа, він, вірогідно, буде більш прихильним до політики в дусі "Америка понад усе", ніж Тіллерсон. Як сказав сам Трамп 13 березня, він з Помпео "майже на одній хвилі". Якщо це хоча б на половину правда, тоді є причини непокоїтися.

Читайте також: Трамп збирається звільнити ще двох ворожих до Росії радників - CNN

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп звільнив Тіллерсона з посади держсекретаря США. За даними Washington Post, минулої п'ятниці Трамп попросив Тіллерсона піти у відставку, і дипломату довелося перервати своє африканське відрядження цього понеділка, щоб повернутися до Вашингтона.

Чутки про можливу відставку держсекретаря поширювалися з липня. Але тоді Білий Дім усе заперечував. Замість Тіллерсона Трамп висунув на посаду держсекретаря кандидатуру екс-голови ЦРУ Майка Помпео.

Про те, хто такий Майк Помпео і що він говорив про Україну, читайте у статті DT.UA.