Тіллерсон назвав провокацією черговий запуск балістичних ракет КНДР

27 серпня 18:35

Міжнародне спільнота не зацікавлена, щоб у Північній Кореї була ядерна зброя.

 

Державний секретар США Рекс Тіллерсон повідомив, що Вашингтон розцінює запуск КНДР трьох балістичних ракет малої дальності як провокацію.

"Запуск будь-балістичної ракети - це порушення резолюцій РБ ООН. Ми вважаємо цей як акт провокацією", – повідомив держсекретар в інтерв'ю телеканалу Fox News у неділю, 27 серпня.

"Міжнародне спільнота не зацікавлена, щоб у Північній Кореї була ядерна зброя", – додав дипломат.

За словами Тіллерсона, США продовжать здійснювати політико-дипломатичний тиск, спрямований на згортання ядерної та ракетної програм КНДР.

"Ми продовжимо нашу кампанію зі здійснення мирного тиску, працюючи з союзниками, працюючи з Китаєм, щоб подивитися, чи зможемо ми посадити режим у Пхеньяні за стіл переговорів", – підкреслив держсекретар.

Як повідомлялося, 26 серпня КНДР здійснила запуск трьох балістичних ракет малої дальності в Японське море. За даними південнокорейських військових, дальність польоту ракет склала 250 кілометрів.

Ситуація на Корейському півострові загоострилася після запуску північнокорейським режимом двохміжконтинентальних балістичних ракет 28 і 29 липня. Одна з них впала в територіальних водах Японії.У відповідь на дії КНДР Рада безпеки ООН ввела нові санкції. Крім того, у відповідь на ракетні випробування КНДР, США та Південна Корея провели спільні військові ракетні навчання. Коментуючи активізацію ракетних випробувань КНДР, президент США Дональд Трамп попередив, що Вашингтон відреагує на нові загрози "вогнем і люттю". Також Трамп заявив про готовність військовим шляхом вирішити проблему КНДР у разі якщо Пхеньян буде діяти нерозумно.

У свою чергу, КНДР оголосила про можливість нанесення ракетних ударів в районі острова Гуам, на якому знаходиться військова база США. Але 14 серпня, лідер КНДР заявив, що деякий час "ще поспостерігає за діями Сполучених Штатів", перш ніж приймати рішення про нанесення удару.