Тільки 4 держави з 41 країни світу повністю виконують конвенцію по боротьбі з корупцією - TI

20 серпня 04:39

Тільки Великобританія, Німеччина, США та Швейцарія виконують конвенцію в повній мірі.

 

В доповіді Transparency International (TI) "Експорт корупції: оцінка виконання Конвенції ОЕСР по боротьбі з підкупом іноземних посадових осіб" говориться, що тільки 4 держави з 41 країни світу повністю виконують конвенцію по боротьбі з корупцією.

Тільки Великобританія, Німеччина, США та Швейцарія, які виконують дану конвенцію в повній мірі. У цих чотирьох державах за 2011-2014 роки "було завершено 215 і триває розслідування по 59 справах про підкуп іноземних посадових осіб", вважають аналітики TI.

35 країн (Ісландія і Латвія були виключені з дослідження, оскільки їх роль у світових торгових відносинах мала) в сукупності довели до суду в сім разів менше справ і ведуть на даний момент вдвічі менше розслідувань (30 і 63 відповідно). З них 20 держав взагалі не порушили жодної кримінальної справи за звинуваченням у підкупі іноземних посадових осіб.

У двадцятку країн, які повністю не дотримуються вимоги по переслідуванню за підкуп іноземних посадових осіб, або дотримуються конвенції "незначно" увійшли, серед інших, Росія, Колумбія, Бельгія, Бразилія, Іспанія, Мексика, Польща і Японія.

Необхідно підкреслити, що в РФ організації "Transparency International - Росія" загрожує досить значні штраф за порушення правил роботи НКО: вона поширювала інформацію в інтернеті без вказівки свого теперішнього статусу "іноземний агент".

Відповідно до закону РФ "ПРО некомерційних організаціях" (вступив в силу з 2012 року), НКО, які потрапили в реєстр іноземних агентів, повинні зазначати свій статус у всіх публікаціях в ЗМІ та інтернеті. В іншому випадку російським законодавством передбачені суттєві штрафи: для посадових осіб - 100-300 тисяч рублів, для юридичних осіб - 300-500 тисяч рублів.

А більшість росіян (80%) вважають, що за корупцію у вищих ешелонах влади має нести президент РФ Володимир Путін, 43% – "значною мірою", 37% - "в повній мірі". Про це свідчать результати соціологічного дослідження "Левада-Центру". При цьому, на думку 42% росіян, у Росії неможливо здобути перемогу над корупцією.