The Washington Times: Міністр внутрішніх спра Лівії попереджає про зростання інтересу РФ в громадянській війні

19 листопада 11:04

Міністр внутрішніх справ Фатхт Башага зазначає, що без більш жорсткого тиску США на регіональні сили, що підтримують лівійські угруповання, Москва буде використовувати ситуацію і розширювати свою присутність в Середземномор'ї за межі своєї єдиної військово-морської бази в сирійському порту Тарту.

 

Роль РФ у сприянні сирійському президенту Башару Асаду у забезпеченні перемоги в громадянській війні в Сирії підштовхнули Москву до розширення її діяльності в Лівії з метою витіснення американського і західного впливу, попередив в інтерв'ю високопоставлений чиновник сфери безпеки уряду Тріполі, міністр внутрішніх справ Фатхт Башага, пише в своїй статті для The Washington Times, журналіст Гай Тейлор.

У свою чергу міністр внутрішніх справ країни заявив, що росіяни досягли успіху в Сирії, тому вони думають, що доб'ються успіху і в Лівії.

Політик зазначає, що без більш жорсткого тиску США на регіональні сили, що підтримують розколоті лівійські угруповання, Москва буде використовувати ситуацію і розширювати свою присутність в Середземномор'ї за межі своєї єдиної військово-морської бази в сирійському порту Тарту. У війні В Лівії Катар і Туреччина підтримують сили, лояльні Уряду національної згоди (ПНР), в той час як Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати і, принаймні, час від часу адміністрація Трампа підтримують анти-джихадистського лідера повстанців Халіфа Хафтара, нагадує газета, і російські найманці, як видається, зараз теж підтримують Хафтара.

Автор статті підкреслює, що Білий дім прагнув уникати залучення в боротьбу, хоча навесні цього року сам президент Трамп несподівано подзвонив Хафтару, похваливши його як силу в боротьбі проти екстремістських формувань в Лівії. Дехто у Вашингтоні також відносяться до ПНР з підозрою на тлі заяв про те, що воно, незважаючи на підтримку ООН, надто м'яко ставиться до ісламістів.

"Але зараз є ознаки того, що адміністрація Трампа відходить від Хафтара (...) і більш тісно співпрацює з ПНР. Також є ознаки зростаючої стурбованості чиновників США діями Росії в Лівії", - пише The Washingon Times, нагадуючи, що

У п'ятницю, 15 листопада.ю після переговорів з чиновниками ПНР Держдепартамент виступив із заявою, "підкреслюючи підтримку суверенітету і територіальної цілісності Лівії перед обличчям спроб Росії використовувати конфлікт проти волі лівійського народу".

В інтерв'ю виданню Башага заявив, що в Лівії Москва робить "ті ж дії", що і спочатку в Сирії кілька років тому, розгортаючи найманців з пов'язаної з Кремлем російської фірми, відомої як група Вагнера, щоб закріпитися в країні - без необхідності вводити офіційні російські сили. За його словами, в той час як РФ офіційно заперечує присутність сил групи Вагнера в Лівії, джерела в Москві і західні дипломати повідомили агентству Bloomberg, що "з вересня сотні найманців були відправлені на лівійські лінії фронту - і що вони працюють на фірму з безпеки, очолювану Євгеном Пригожиним, помічником президента Росії Володимира Путіна".

"зараз російські найманці з "Вагнера" присутні на кількох авіабазах у Лівії", - повідомив Башага.

За його словами, їх очевидна місія полягає в тому, щоб привести до влади елементи колишнього режиму Каддафі, "тому що вони знають, що в разі диктатури в Лівії у них будуть з нею хороші стосунки".

В довгостроковій перспективі, за словами Башага, існує занепокоєння, що розширюється діяльність російських найманців підірве спроби інших іноземних держав вплинути на ситуацію, і що "навіть Хафтар поступиться свій контроль російською", - додав автор.

"Для росіян Лівія дуже важлива геополітично, тому що Лівія володіє великими запасами нафти і газу, у нас дуже велика берегова лінія, недалеко від Європи, навпаки баз НАТО в Європі, і Лівія є воротами в Африку, - заявив Башага. - Надалі росіяни хочуть посилити свій вплив в Африці"

Міністр заявив, що США і Туреччина, яка підтримує уряд в Тріполі, можуть знайти спільну причину для обмеження російського впливу в Лівії. Також він висловив надію на те, що і Єгипет "змінить свою позицію щодо ПНР, щоб протистояти росіянам", йдеться в статті. "Присутність РФ в Лівії не буде служити інтересам Єгипту або кого-небудь ще", - підкреслив він.

Як повідомлялося раніше, 29 жовтня стало відомо, що до і після початку наступу Лівійської національної армії на Тріполі відбулося збільшення поставок банкнот з Росії Центробанку сходу Лівії.

За останні півтора місяці в рамках широкої кампанії, яку проводить Кремль з метою відновлення свого впливу на Близькому Сході та в Африці, було направлено групи російських бійців чисельністю близько 200 чоловік. Бійці ПВК "Групи Вагнера" воюють на стороні Лівійської національної армії Халіфи Хафтара.