Теракти в Каталонії: головне

18 серпня 12:46

ZN.UA зібрав основні факти трагедії.

 

Іспанія пережила наймасштабніший терористичний акт за останні 13 років – з того моменту, як 11 березня 2004 року в Мадриді загинула 191 людина і поранення різного ступеня тяжкості отримали ще 2050.

Що сталося

17 серпня, близько 16.50 вечора за місцевим часом (17.50 за київським) в туристичному центрі Барселони, в районі пішохідної вулиці Рамбла фургон в'їхав у натовп людей. В результаті наїзду загинули, щонайменше, 13 осіб і ще 100 отримали травми. Не менше 15 з них знаходяться у важкому стані. Автомобіль рухався зі швидкістю близько 80 кілометрів на годину і не зменшував швидкість, поки не врізався в кіоск навпроти ринку Бокерія. По Рамблі фургон проїхав майже 600 метрів. Водій фургона зник з місця події.

Me han dicho que hay tiroteo #LasRamblas pic.twitter.com/HPV5UmE5sN

- Andrew Funk (@andrewfunkspain) 17 серпня 2017 р.

Пізніше, близько години ночі 18 серпня, поліції вдалося запобігти іншому теракту, який мав відбутися в приморському містечку Камбрільсі, в 120 кілометрах від Барселони. В результаті постраждали сім чоловік, у тому числі поліцейський, чотири терориста були ліквідовані, п'ятий був поранений і помер пізніше. Крім того, раніше прогриміли два вибухи в житловому будинку в місті Альканар, які поліція також пов'язала потім з терактами. В результаті загинула одна людина і постраждали більше десяти, у тому числі кілька поліцейських.

#LasRamblas Barcelona... pic.twitter.com/FpjqZngIpI

- Andrew Funk (@andrewfunkspain) 17 серпня 2017 р.

Винуватці теракту

Як повідомляється, терористична організація "Ісламська держава" майже одразу ж взяла на себе відповідальність за теракти в Барселоні і Камбрільсі. Іспанська поліція вже затримала трьох підозрюваних в причетності до теракту в Барселоні, в тому числі чоловіка, на чиє ім'я було орендовано фургон. В автомобілі були знайдені документи на ім'я Дріса Укабіра, який живе недалеко від Барселони в місті Ріполь. Він сам прийшов до відділку, коли побачив свою фотографію у ЗМІ - і був затриманий. Укабір родом з Марокко, він стверджує, що у нього вкрали документи. Він підозрює, що фургон міг орендувати його 18-річний брат; є версія, що саме він і був водієм.

Жертви

Влада країни назвали ці теракти найкривавішими з березня 2004 року. Серед загиблих і постраждалих громадяни 24 країн, в тому числі, Іспанії, Франції, Німеччини, Голландії, Аргентини, Венесуели, Бельгії, Перу, США, Філіппін, Кувейту, Туреччини та Китаю. Міністерство закордонних справ Франції заявило, що в результаті теракту 26 французів отримали травми, 11 з них перебувають у важкому стані. У Бельгії підтвердили смерть одного свого громадянина. Серед загиблих і постраждалих в результаті теракту в Барселоні громадян України немає, повідомили в Департаменті консульської служби Міністерства закордонних справ України.

Читайте також: Теракт в Барселоні повинен нагадати владі Каталонії про реальні проблеми - El Pais

Реакція на теракт

Перші шпальти всіх світових газет сьогодні були присвячені кривавим подіям у Каталонії. Як пише The Guardian, багато загальнонаціональних газет і таблоїдів винесли на перші шпальти теракт на популярному серед туристів бульварі Ла-Рабла. Британська газета The Times вийшла сьогодні з заголовком на першій шпальті: "Зло завдає удару знову", а таблоїд The Sun писав про "Покидьки Барселони". Daily Mirror назвав криваві події "Різаниною", а іспанська газета La Razon розмістила на першій сторінці білу стрічку на чорному тлі з заголовком: "Об'єднані проти тероризму". Також теракт у Барселоні на першу сторінку винесли Washington Post, Daily Mail та інші популярні видання.

La prima pagina di @repubblica, con gli aggiornamenti su #Cambrils pic.twitter.com/QQWMUOUrLt

- Giuseppe Smorto (@giusmo1) 18 серпня 2017 р.

Рада безпеки ООН засудила теракт в Барселоні, назвавши напад "варварським і підлим" і закликала активізувати боротьбу з тероризмом. Представники багатьох країн вже виступили з офіційними коментарями. Наприклад, Президент США Дональд Трамп у своєму Твіттері написав: "Сполучені Штати засуджують терористичний акт в Барселоні і готові зробити все необхідне для надання допомоги. Будьте сильними, ми любимо вас!".

Study what General Pershing of the United States did to terrorists when caught. There was no more Radical Islamic Terror for 35 years!

- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 17 серпня 2017 р.

Також осторонь не залишилися і світові знаменитості, які висловили співчуття родичам загиблих і постраждалих в соціальних мережах.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой оголосив триденний траур у зв'язку з терактом, а також сказав, що на подібний акт тероризму негайно треба дати гідну відповідь.