Танковий рейтинг: найдешевші танки у Китаї та РФ, найдорожчі у США та ФРН – Sohu

30 липня 03:31

Найдешевшим основним бойовим танком у світі виявився китайський ZTZ-99, а найдорожчим вже який рік залишається німецький Leopard 2A7V+. Т-90 виграє в ціні, але програє у якості.

 

Бронетанкові війська, незважаючи на високий розвиток технологій, продовжують вважатися основою сил будь-якої національної армії світу. Власний рейтинг основних бойових танків світу, керуючись їхньою вартістю та бойовою ефективністю, склало китайське видання Sohu.

З відомої причини туди не потрапили українські основні бойові танки, однак потрапило багато інших бойових машин світу.

1. Найдешевшим ОБТ світу китайці визнали власний танк ZTZ-99, який обійдеться у 2,6-4 млн доларів за штуку. Правда, якість його вельми сумнівна, оскільки це розвиток концепції радянсько-російського "мобілізаційного танку" Т-72. Основною зброєю є гладкоствольна гармата ZPT-98 (неліцензійна копія радянської 2А46). Допоміжна зброя - 7,62-мм кулемет Тип 98 (праворуч від гармати) і 12,7-мм зенітний кулемет. Опір броні еквівалентний від 600-700 мм до 1000-1200 мм у різних районах корпусу та башти.

2. Модифікація російського Т-90А "Володимир" – Т-90АМ "Прорив" – обійдеться всього лише у 4,25-4,5 млн доларів за одиницю. Загалом, як вважає китайське видання, російський танк виграє тільки в ціні, програючи у якості навіть китайському – тим не менш, "Прорив" є основною надією російської армії, оскільки"Армата" дуже "сира" і дорога. Озброєний 125-мм гарматою 2А46М-5 з можливістю запуску протитанкових ракет, 7.62-мм спареним кулеметом, 12.7-мм дистанційно керованим кулеметом. Опір броні еквівалентний 700 мм, її доповнює комплекс активного захисту.

3. ОБТ Ізраїлю Mercava IV – останній представник знаменитої танкової лінійки – обійдеться у 6-6,5 млн доларів за одиницю. Непогано захищений, озброєний 120-мм гарматою і 60-мм минометом, однак хорошим танком, швидше за все, буде тільки для Ізраїлю, оскільки заточений під специфічні умови бойових дій і відверто переважений.

4. Британський ОБТ Challenger 2 обійдеться у 8,3-8,6 млн доларів за одиницю. Стоїть на озброєнні британських військ і армій деяких інших держав з 1994 року. Озброєний 120-мм нарізною гарматою L30, 7,62-мм кулеметом.

5. Індійський ОБТ Arjun, як вважають китайці, являє собою типовий приклад танка "хотіли як краще, а вийшло, як завжди". Згідно заявленим вимогам, на виході повинно було вийти краще, ніж німецькі "Леопарди", проте у реальності виявилося гірше російських Т-90 через неадекватну виробничу базу Індії та явно завищені вимоги. Тому основу бронетанкових військ Делі усе ще складають копії російських Т-72М1 і Т-90А, а танк ціною у 8-9 млн доларів за одиницю надходить у війська дуже обмеженими партіями.

6. Японський ОБТ Type 10 визнаний самим просунутим танком у світі. На озброєнні стоїть з 2012 року, коштує у межах 9,5-10 млн доларів за одиницю. Випускається невеликими партіями і тільки для японських збройних сил. Озброєний 120-мм гладкоствольної гарматою, оснащений КАЗ та керамічною / металевою композитною бронею.

7. ОБТ AMX-56 Leclerc – один з найбільш відомих світових танків. Перший танк 4-го покоління, який був поставлений на озброєння у 1980-х роках минулого століття і не втратив своєї актуальності. Обійдеться у 10-12,6 млн доларів за одиницю. Озброєний 120-мм гладкоствольною зброєю, оснащений керамічною та композитною бронею, динамічним захистом, автоматичною системою пожежогасіння. Має систему управління полем бою.

8. ОБТ M1A2 Abrams SEPv3 США обійдеться у 20 млн доларів. При його бронюванні використовується збагачений уран, тому опір броні довели до еквівалента 960 мм. Загалом, його озброєння аналогічно стандартному танку Abrams більш ранніх модифікацій.

9. ОБТ Leopard 2A7V+ Німеччині обійдеться у суму понад 20 млн доларів, будучи одним з найдорожчих танків світу. Як зазначає китайське видання, він повною мірою коштує своїх грошей – танк оснащений 120-мм гладкоствольною зброєю, відрізняється чудовою системою стабілізації, композитної бронею AMAP, і може розігнатися до 72 км/ч. Чудово броньований.

Окремо зазначимо, що український Т-84У "Оплот" обійдеться замовнику у 4,9 млн доларів за одиницю. Танк несе 125-міліметрову гармату і протитанкову керовану ракету "Комбат", має КАЗ та динамічний захист. Також "Оплот" може вести бій у темряві та інтегруватися до системи цифрового керування військами на полі бою, подібно ОБТ Leopard і Abrams.

Нагадаємо, у 2018 році на військових полігонах України пройшли вогневі випробування танка Т-72АМТ, який може стріляти різними типами боєприпасів, в тому числі і високоточними керованими ракетами "Комбат". Крім того, танк отримав рівень захисту нового покоління з використанням протикумулятивних решіток. Бойова машина є модернізованою версією танка Т-72А.