Світові витрати на оборону зросли до 1,6 трильйонів доларів

15 лютого 19:29

Експерти прогнозують нову гонку озброєнь через нарощування Росією і Китаєм військового арсеналу.

 

Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) опублікував у п'ятницю, 15 лютого, доповідь, підготовлену спеціально до Мюнхенської конференції з безпеки. Автори доповіді вказують, що світові витрати на оборону і озброєння в 2018 році зросли на 1,8%, досягнувши 1,67 трлн доларів, передає Reuters.

Видатки на оборону посилено збільшують західні країни на побоюваннях агресії з боку Росії і Китаю. Також тривожним сигналом для Заходу стало розміщення Росією в окупованому Криму зенітних ракетних комплексів С-400.

"Китай, можливо, є ще більшим викликом, оскільки ставить на озброєння все більш передові військові системи і проводить стратегію, спрямовану на те, щоб розширити можливості своїх збройних сил діяти далеко від власної території", - зазначають автори доповіді.

Також експерти прогнозують, що США продовжать чинити тиск на європейські країни через відрахування в НАТО, які на сьогодні складають менше 2% ВВП кожної країни.

У доповіді систематизовані дані про динаміку військового потенціалу і оборонних витратах 171 країни світу. Вона не включає дані по країнах Близького Сходу, де триває збройне протистояння (Лівії і Сирії), а також тим, які не публікують відомості за відповідними бюджетними статтями (ОАЕ та Катар).

Раніше повідомлялося, що НАТО не планує розміщувати ядерні ракети в Європі. Після того, як США і Росія призупинили участь в Договорі про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), між Росією, Китаєм і США може початися нова гонка озброєнь, головним чином в області міжконтинентальних балістичних ракет, що є центром стратегії ядерного стримування.

Детальніше про мотиви виходу США з ДРСМД читайте у статті Олексія Їжака "Все ближче до ядерного раю" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".