Світові лідери прокоментували відставку Мугабе

22 листопада 08:59

Спокою, підтримки, зміцнення конституційного ладу і розвитку демократії побажали зімбабвійцям в США, ЄС та Британії.

 

Відставка з посади найстарішого глави держави у світі, президента Зімбабве Роберта Мугабе, викликала резонанс не тільки в регіоні, але і у міжнародному співтоваристві. Багато світових лідерів прокоментували цю подію.

Як пише Aljazeera, Антоніо Гутерріш, генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй закликав зімбабвійців "зберігати спокій і стриманість" після відставки Мугабе.

"Генеральний секретар і його попередники ясно дали зрозуміти, що очікують, щоб всі лідери прислухалися до бажання свого народу", - сказав представник генсека ООН Фархан Хак.

Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні у своїй заяві сказала, що рішення Роберта Мугабе піти у відставку з поста президента говорить про те, що він прислухався до голосу свого народу і ЄС готовий сприяти змінам і надавати допомогу народу Зімбабве.

"Нашою спільною метою є упорядкований і незворотний перехід до справді демократичних виборів. Зміцнення конституційного ладу і повага основних прав і свобод є ключовими", - додала вона.

За словами глави дипломатії ЄС, зараз дуже важливо встановити всеосяжний діалог, у якому будуть враховані мрії народу Зімбабве про більш процвітаюче і демократичне майбутнє.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей сказала, що звістка про відставку Мугабе в колишній колоніальній країні Зімбабве стало можливістю "створити новий шлях, вільний від гноблення, який характеризував його правління".

Міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон заявив в Twitter, що не шкодує про катастрофу Мугабе, назвавши відставку "моментом надії для зімбабвійського народу".

Державний департамент США розповсюдив заяву, в якій привітав народ Зімбабве зі змінами в країні. У заяві сказано, що "шлях вперед повинен привести до вільних, справедливих і всеосяжних виборів, в яких народ Зімбабве може вільно обирати своїх лідерів і висловлювати думку без страху".

"Зімбабве має історичну можливість стати на новий шлях. У цьому процесі Сполучені Штати наполягають на незмінній повазі верховенства закону і встановлення демократичних методів", - сказано в заяві посольства США в Зімбабве.

Читайте також: Переворот чи "безкровна корекція влади": що сталося в Зімбабве

Як повідомлялося, президент Зімбабве Роберт Мугабе пішов у відставку незадовго після того, як парламент країни почав процедуру імпічменту. Про відставку 93-річного президента, який на чотири строку фактично одноосібно правив країною, повідомив спікер парламенту Якоб Мугенда у вівторок, 21 листопада, призупинивши процедуру імпічменту.

Колишній віце-президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва, якого раніше відсторонив від посади багаторічний лідер країни Роберт Мугабе, протягом найближчих 48 годин має намір взяти на себе управління країною.