Свідок, який відмовився від свідчень проти Сенцова, заявив про тортури ФСБ - ЗМІ

05 серпня 21:04

Свідчення з нього вибили тортурами.

 

Свідок Геннадій Афанасьєв, який в суді відмовився від своїх показань у справі Сенцова, заявив про тортури ФСБ.

Про це він розповів під час зустрічі з адвокатом Олександром Попковим, повідомляє російське видання Грані.

Він розповів, що піддавався тортурам після викрадення силовиками з ФСБ.

Афанасьєва викрали 9 травня 2014 року в Сімферополі, коли він йшов на парад на честь річниці перемоги над Німеччиною, посадили в машину і почали возити в ній по місту, б'ючи і вимагаючи дати свідчення на Сенцова, а також на інших осіб, прізвищ яких він не пам'ятає.

Афанасьєв заявив, що його били, причому по голові били рукавичками, щоб не залишати слідів. Крім того, йому надягали на голову протигаз і затискали шланг. Один раз, розтиснувши шланг, силовики якимось чином налили туди води, і Афанасьєва, після того як він вдихнув, почав блювати прямо на шланг.

Нарешті, оперативники застосували до викраденому тортури струмом, причому проводу прикріплювали в тому числі і до геніталій.

Після цього Афанасьєв погодився дати свідчення як на себе, так і на Сенцова. При цьому свідоцтва про реальні події, учасником яких був політв'язень, його змушували фальсифікувати.

Зокрема, він розповів на слідстві, що під час анексії регіону розвозив продукти українським військовим у військові частини. Бурдін, однак, змусив його визнати, що ці поїздки він здійснював з Сенцовим, а їх метою було придбання зброї.

насправді ж, зауважив Попков, Афанасьєв визнає свою участь лише в підпалах штабів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії" в Сімферополі, які відбулися відповідно 14 і 18 квітня 2014 року.

"Він вважає, що це нацистська організація, яка била проукраїнських активістів, викрадала цих людей", - розповів адвокат думку свого довірителя про "Російській общині Криму".

Після доставки в московському СІЗО "Лефортово", також розповів Афанасьєв, тортури і побиття припинилися. У той же час він зауважив, що в столиці Росії зустрічав тих же оперативників, які знущалися над ним в Криму.

30 липня, коли Афанасьєва в перший раз доставили в Північно-Кавказький военсуд, до нього з'явився місцевий співробітник ФСБ, який зажадав відмовитися в суді від дачі показань, пославшись на статтю 51 російської Конституції, щоб адвокати підсудних не змогли задати йому питання.

Саме таким чином поступив в той день у суді іншої кримський в'язень, який пішов на досудову угоду, - Олексій Чирній.

Коли Афанасьєв в той же день відмовився в суді від адвоката, той же співробітник ФСБ з'явився до нього в СІЗО, похвалив за цей крок і нагадав дані раніше інструкції. "Завтра у тебе найважливіший день в житті, треба виконати досудову угоду", - переказав Попков зміст реплік силовика.

Адвокат зауважив, що на стадії слідства співробітники спецслужби обіцяли Афанасьєву строк від п'яти до семи років з подальшим умовно-достроковим звільненням або ж помилуванням через два роки.

31 липня один з головних свідків звинувачення у справі Сенцова Геннадій Афанасьєв відмовився від дачі показань під час засідання у Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону.

"Відмовляюся давати показання, всі мої попередні свідчення були дані під тиском", - заявив в залі суду Афанасьєв.

Валентина Самар у статті Розфокус у статті для DT.UA зазначала, що є два головних свідка по справі Сенцовf - "члени террорганизації" Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній, які погодилися під тортурами на співпрацю зі слідством.

У свою чергу, напередодні Олексій Чирній відмовився дати додаткові показання по справі Сенцова, однак від попередніх свідчень не відмовився.

"Всі попередні показання, дані мною, підтверджую в повному обсязі. Від дачі нових показань відмовляюся", - заявив Чирній.

Олега Сенцова і Олександра Кольченко заарештували в травні 2014 року. Кольченко загрожує щонайменше 10 років, а Сенцову - 20. Обидва провину заперечують з дня їх затримання і на перших судових слуханнях знову про це заявили.

Суд над Сенцовим, українським режисером, призначений 21 липня в Ростові-на-Дону. Післявикрадення Сенцова ФСБ в Криму нібито як члена "Правого сектора", хоча і він сам, і "Правий сектор" це спростували.

Зараз остаточне звинувачення українському режисерові звучить якстворення терористичного співтовариства і створення терористичної організації.

З проханням звільнити Сенцова до російської влади не раз зверталися його колеги, у тому числі Кшиштоф Зануссі, Педро Альмодовар, Вім Вендерс і Микита Міхалков.

Також із закликами звільнити Сенцова звернулася ПАРЄ і генсек ООН Пан Гі Мун.

17 червня кримінальну справу українського режисера Олега Сенцова про підготовку терактів у Криму передали в Північно-Кавказький окружний військовий суд.