Суд в Гаазі розпочинає розгляд апеляції Караджича

23 квiтня 11:20

Караджича звинувачують у загибелі 10 тисяч людей під час облоги Сараєво в листопаді 1995 року.

 

В Гаазі в понеділок починається дводенні слухання по апеляції військового лідера боснійських сербів Радована Караджича, який засуджений на 40 років тюремного ув'язнення за військові злочини, повідомляє AFP.

Засідання Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів, яке перейняло функції Міжнародного трибуналу по колишній Югославії після його закриття минулого року, розпочнеться сьогодні о 10:20 за Києвом.

Після короткого вступу судді Теодора Мерона, Караджичу і прокурорам буде надано три години для представлення та відповідей. У вівторок Караджич також зможе особисто звернутися до суддів.

Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії в 2016 році засудив 72-річного Караджича звинувачення в геноциді і 9 інших звинуваченнях.

Зокрема, судді визнали, що артилерійські обстріли при облозі Сараєво, яка закінчилася в листопаді 1995 року і призвела до загибелі 10 тисяч чоловік, не могли відбуватися без участі Караджича.

У своїй апеляційній скарзі Караджич призводить 50 підстав для оскарження вироку. Так, зокрема, він стверджує, що він став жертвою політичного процесу, метою якого було демонізація сербського народу в Боснії".

Адвокат Караджича заявив, що його клієнт не отримав справедливого судового розгляду, оскільки судді ООН "вважали його винним, а потім збудували судження, щоб виправдати свою презумпцію".

Боснія і Герцеговина повинна рухатися далі після засудження Караджича. Вирок Гаазького суду повинен стати опорою для подолання роздробленості країни за національним принципом.

Гаазький суд визнав сербської націоналіста Шешеля винним за всіма статтями. Сподвижник Слободана Мілошевича був визнаний невинним в організації етнічних чисток і військових злочинів.