Су-57 значно поступається F-35 в малопомітності - National Interest

25 березня 03:45

Таким чином, російський винищувач виявляється значно легше і швидше, ніж американський, стверджує видання.

 

Новітній російський винищувач Су-57 значно поступається своєму американському "колезі" F-35 Lightning II у параметрі, який є дуже важливим в умовах нинішніх бойових дій - у малопомітності, стверджує журнал The National Interest.

Російський винищувач, зазначає видання, від самого початку не створювався занадто малопомітним - він класифікувався як важкий, а його основним завданням було завоювання панування у повітрі, на що і були кинуті основні сили російських розробників літака. Саме це дало Су-57 непогані порівняно з F-35 дальність польоту, швидкість та маневреність - тут російський літак впевнено виграє у американського.

Однак ця перевага нівелюється тим, що у бойовій обстановці Су-57 може просто "не дожити" до виконання свого прямого завдання щодо завоювання панування у повітрі, так як виявляється набагато більш впевнено, ніж F-35, пише видання, а при зіткненні не виключений варіант того, що американський винищувач "побачить" свого російського колегу значно раніше, ніж пілот Су-57 виявить свої повітряні цілі.

Су-57 - перспективний російський важкий винищувач, яким планується замінити застарілий Су-27, що впритул підходить до модернізаційної стелі. Розробка Су-57 велася у рамках проекту "ПАК ФА" (перспективний авіаційний комплекс фронтової авіації), літаку було надано заводський індекс Т-50.

Незважаючи на те, що свій перший політ Су-57 провів ще у 2010 році, а за сім років було виготовлено дванадцять випробувальних зразків, Міністерство оборони Росії не планує замовляти ці літаки масово - в період з 2019 по 2027 рік російські військово-повітряні сили поповнять лише 12 таких машин, з яких лише дві останніх будуть повністю відповідати вимогам серійного виробництва даного проекту. У Росії аргументують небажання масово закуповувати цей літак тим, що високотехнологічний винищувач вийшов досить дорогим і складним у виробництві і може бути з успіхом замінений на більш простий і дешевий Су-35.