Stratfor вважає неминучим конфлікт між РФ і Туреччиною

29 грудня 00:24

Експерти американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor прогнозують, що Анкара посилить вплив у регіоні.

 

В 2016 році відносини між Російською Федерацією і Туреччиною будуть й надалі загострюватися. Така інформація міститься в доповіді американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

Найімовірніше, що Туреччина проведе в північних регіонах Сирії військову акцію, а також зробить спробу посилити свою присутність на півночі Іраку, вважають аналітики. Офіційна Анкара буде намагатися протистояти не тільки бойовикам терористичного угруповання "Ісламська держава", але і стримувати сирійських курдів. Аналітики вважають, що Туреччині вдасться посилити свій вплив у регіоні.

Stratfor вважають, що такі дії турецької сторони підвищать ризик протистояння з РФ та Іраном. У той же час офіційна Москва найменше зацікавлена у конфлікті з Анкарою, оскільки під контролем Туреччини знаходяться підходи до Чорного і Середземного морів. Тим не менш, цей сценарій неминучий.

Крім того, аналітики попереджають, що залученість РФ в сирійський конфлікт зростає, і це може призвести до "розповзання" її первісного завдання в регіоні та необхідності вирішувати дуже багато завдань одночасно.

24 листопада на турецько-сирійському кордоні був збитий російський Су-24. Обидва пілоти катапультувалися, але в повітрі їх обстріляли повстанці. Командир літака підполковник Олег Пєшков загинув. Також загинув морпех Олександр Позинич - член спрямованої на пошуки штурмана літака групи. Це перші офіційно визнані втрати РФ в Сирії. Штурмана Костянтина Мурахтіна успішно евакуювали на російську базу Хмеймім. За даними Анкари, винищувач F-16 збив Су-24 після того, як він порушив повітряний простір країни в районі кордону з Сирією і не відгукнувся на попередження. У Міноборони РФ стверджують, що літак летів суворо в повітряному просторі Сирії.

Путін зажадав від Туреччини офіційних вибачень, а президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган відмовився зробити це.

Через цей конфлікт між двома країнами РФ вирішила скасувати туристичне співробітництво з Туреччиною, відмовилася від спільних військових і наукових контактів, скасувала безвізовий режим і обмежила торгівлю.

Загальний обсяг потенційних втрат від згортання співробітництва в різних сферах ЗМІ оцінили у понад 40 млрд доларів.