Столтенберг закликав послів країн НАТО схвалити членство Північної Македонії

28 сiчня 15:43

Північна Македонія отримала можливість стати 30-м членом НАТО після ратифікації в грецькому парламенті історичної угоди про перейменування країни.

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав послів країн-членів Альянсу затвердити додаток до протоколу про приєднання Північної Македонії. Про це повідомив глава брюссельського офісу агентства Bloomberg Нікос Хрисолорас в Twitter. Північна Македонія отримала можливість стати 30-м членом НАТО після ратифікації в грецькому парламенті історичної угоди про перейменування країни. Суперечка між Грецією та Північної Македонією тривала 27 років.

"Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попросив послів держав-членів затвердити додаток протоколу про приєднання Північної Македонії шляхом письмової процедури, яка закінчується сьогодні о 17:30 за місцевим часом у Брюсселі", - йдеться в повідомленні.

НАТО має підписати протокол після завершення всіх процедур за договором. Після цього його повинні ратифікувати всі 29 парламентів країн-членів блоку.

У п'ятницю парламент Греції ратифікував угоду між Афінами і Скоп'є про перейменування Колишньої югославської республіки Македонія в Республіку Північна Македонія (також відоме як Преспанська угода) при 154 голосах "за" і 146 голосах "проти". Це стало останнім кроком перед зміною офіційної назви країни і завершенням спорів, які тривали близько 30 років.

Парламент Македонії ухвалив поправки до Конституції, необхідні для перейменування країни в Республіку Північна Македонія. Відповідне рішення підтримали в п'ятницю, 11 січня, 81 з 120 депутатів.