Столтенберг прокоментував погрози Трампа вийти з НАТО

12 липня 16:28

Генсек НАТО підтвердив, що за підсумками дискусії з президентом США союзники погодилися збільшити витрати на оборону.

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після завершення саміту в Брюсселі побічно підтвердив, що президент США Дональд Трамп погрожував виходом Сполучених Штатів з Альянсу. Столтенберг заявив про те, що розраховував почути жорстку позицію американського президента і це зробило НАТО сильніше.

"Я вам говорив напередодні саміту, що я чекаю відвертої дискусії про розподіл витрат. І це - саме те, що сталося... У нас була дуже відверта дискусія і вчора, і сьогодні, і це зробило Альянс сильніше", - сказав генсек НАТО. Він також підтвердив, що за підсумками дискусії з Трампом союзники погодилися збільшити витрати на оборону, передає "Європейська правда".

Раніше Дональд Трамп під час саміту НАТО в Брюсселі пригрозив вийти з Північноатлантичного Альянсу, якщо держави-члени не виконають його вимог щодо підвищення видатків на оборону. Пізніше він заявив про те, що залишився задоволений підсумками екстреної зустрічі та не розглядає можливості виходу Сполучених Штатів з НАТО.

Нагадаємо, що президент США Дональд Трамп останнім часом критикував європейські країни через недостатнє фінансування військової галузі. Зокрема він заявив про те, що країни НАТО заборгували США за оборону, додавши, що за деякими даними, Сполучені Штати оплачують 90% витрат Альянсу.

Своєю чергою президент Європейської ради Дональд Туск закликав Дональда Трампа "цінувати своїх союзників" та припинити критикувати Євросоюз.