Столтенберг: Окупація Криму – результат "конкуренції великих держав"

06 серпня 01:39

Анексія Криму Росією – перший випадок захоплення однією державою територій іншої після Другої світової війни, заявив генсек НАТО.

 

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг назвав окупацію Кримського півострова Росією результатом "конкуренції великих держав", повідомляє сайт НАТО, з посиланням на заяву Столтенберга.

"Першим викликом для світової безпеки є зростання конкуренції між великими державами. І ми бачимо наслідки цього у Криму. Від незаконної анексії Криму до Північної Кореї, Сирії до Південно-Китайського моря. Анексія Криму – це перший випадок захоплення однією державою територій іншої після Другої світової війни", – заявив Столтенберг.

Крім того, генсек Альянсу відзначив, що в останні роки спостерігається різке і значне зростання російської присутності в інших країнах і регіонах, зокрема на Близькому Сході".

Нагадаємо, що в лютому 2014 року на території Криму з'явилися "зелені чоловічки" - військові без розпізнавальних знаків, які захопили адміністративні будівлі на території півострова. Російські влади заперечували звинувачення України в тому, що це кадрові військові РФ. У березні Росія анексувала Крим після фіктивного "референдуму". Після президент РФ Володимир Путін заявив про те, що "Росія ніколи не заперечувала", що "зелені чоловічки" були частиною спецоперації по окупації українського півострова. Потім Міноборони Росії заснував медаль "За повернення Криму", датовану 20 лютого 2014 року. Росія систематично порушує права людини в Криму.

Зокрема, РФ проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує фіксувати порушення в Криму і констатує, що жодного поліпшення за останні місяці на окупованому півострові не відбулося. Докладніше читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".