Стати членом ЄС негайно для України не є наразі можливим – єврокомісар

23 листопада 12:27

Україна, Грузія і Молдова чітко висловлюють прагнення до європейської інтеграції, але спекулювати на цьому не можна.

 

В найближчі три роки говорити про членство України в Євросоюзі нереалістично, заявив у четвер єврокомісар з питань європейської політики сусідства і переговорів по розширенню Йоханнес Хан, повідомляє "Європейська правда".

Він уточнив, що сьогодні Грузія і Молдова є єдиними країнами, які висловлюють своє прагнення стати частиною Європейського Союзу. Але говорити про їх участь в ЄС "не на часі".

"Якщо ви говорите, що негайно станете членами ЄС, то це нереалістично. Але люди хочуть почути, вірити, що це станеться через три роки. Тоді уряд потрапляє під тиск, а ми не хочемо, щоб уряд, який успішно працює, перебував під тиском", - зазначив єврокомісар.

За його словами, сьогодні йдеться про імплементацію угоди, про процес, який допоможе країнам наблизитися до ЄС, але говорити про наступні кроки зараз є спекуляцією.

Нагадаємо, у п'ятницю, 24 листопада в Брюсселі відбудеться п'ятий саміт "Східного партнерства". Цей проект існує з 2009 року для допомоги євроінтеграції шести країн (України, Грузії, Молдови, Білорусі, Вірменії і Азербайджану) та сприяння їх реформування. З часу створення ініціативи між ЄС і першими трьома країнами набули чинності угоди про асоціацію. Згодом, "Східне партнерство" фактично розділилася на асоційованих партнерів, які бачать перспективою розвитку співробітництва своє членство в ЄС, і неассоційованих, які концентруються скоріше на політичних контактах і економічному співробітництві.

Як повідомила раніше заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, Україна має намір отримати визнання перспективи повноправного членства в Європейському Союзі під час Саміту Східного партнерства. Вона пояснила бажання отримати підтвердження перспективи членства в ЄС амбіціями українського суспільства та надзвичайним запитом на євроінтеграцію і реформи в країні.