США зняли санкції з компаній Дерипаски, але не з нього самого

28 сiчня 01:25

У Мінфіні США вважають, що компанії Дерипаски виконали умови для виключення з санкційного списку.

 

Міністерство фінансів США виключило компанії російського олігарха Олега Дерипаски "РусАл", "ЕвроСибЭнерго" і En+ із санкційного списку. При цьому персональні санкції щодо самого Дерипаски залишаються в силі, йдеться в повідомленні, поширеному Мінфіном США 27 січня.

У відомстві пояснили, що зазначені компанії виконали умови скасування санкцій. Зокрема, Дерипаска скоротив частку прямого і непрямого участі в них, а також втратив контроль над топ-менеджментом.

"Це гарантує, що більшість членів рад директорів En+ і "Русала" будуть незалежними особами – громадянами США і ЄС, які не мають ділових, професійних і родинних зв'язків із Дерипаскою", -зазначили у Мінфіні.

Крім того, компанії олігарха взяли на себе зобов'язання підвищити рівень прозорості для Міністерства фінансів США, аудиту, сертифікації та звітності.

Нагадаємо, 6 квітня 2018 року США ввели санкції проти 36 фізичних осіб і компаній з "кремлівського списку". У перелік потрапили сім олігархів, 17 високопосадовців , а також 12 державних і приватних компаній.

До санкційного списку потрапили бізнесмени Олег Дерипаска, Ігор Ротенберг, Кирило Шамалов, Віктор Вексельберг, Володимир Богданов, Андрій Скоч, сенатор Сулейман Керімов, а також міністр внутрішніх справ Володимир Колокольцев, голова Росгвардії Віктор Золотов, голова Роскомнагляду Олександр Жаров, голова ВТБ Андрій Костін, голова "Газпрому" Олексій Міллер, секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев та інші.

У списку компаній переважно структури Олега Дерипаски - крім "РусАла" і En+, це група "ГАЗ" , агрохолдинг "Кубань", Basic Element Ltd, B-Finance Ltd, "Євросибенерго", "Російські машини". До "чорного списку" також включені група "Ренова", NPV Engineering "Газпром буріння" Ігоря Ротенберга, "Ладога Менеджмент" Кирила Шамалова, державний Рособоронекспорт і банк РФК (належить "Рособоронекспорту" з "чорного списку"). Їхні активи у США заморожені, а американським компаніям і громадянам заборонено укладати з ними угоди.

9 квітня в "РусАл" повідомили, що санкції США поставили компанію перед загрозою технічного дефолту. Слідом за цим вартість цінних паперів UC Rusal на Гонконгській біржі впала більш ніж на 50%. З моменту оголошення санкцій капіталізація цього активу Дерипаски впала більш ніж на 3 млрд доларів.

18 травня російський олігарх Дерипаска залишив раду правління EN+. Раніше він погодився відмовитися від контролю над концерном "РусАл", зокрема скоротити свою частку в холдингу EN+ з 70% до менш ніж 50%, а також вийти з ради правління.