США здійснили кібератаку на ракетні системи Ірану – ЗМІ

24 червня 06:46

Кібератака оголошена відповіддю за знищення безпілотника США 20 червня.

 

США здійснили кібератаку на комп'ютерні системи Ірану, що керують ракетними пусками; киберудар був схвалений президентом США Дональдом Трампом, як захід у відповідь на знищення американського безпілотного літального апаратами іранськими військами 20 червня, повідомляє газета The Washington Post з посиланням на власні джерела в уряді.

Джерела підтвердили, що кібератака була проведена у ніч на 21 червня і завершилася успішно, короткочасно порушивши роботу іранських ракетних систем. Її проведення, наголошується у повідомленні, дозволило завдати шкоди військовим систем управління, уникнувши жертв серед цивільного населення і зайвих руйнацій, що було б неминуче при нанесенні "стандартного" ракетно-бомбового удару. Кібератаку координувало Центральне командування збройних сил США.

Білий дім і Пентагон відмовилися давати офіційний коментар з приводу кібератаки. Нічого про неї не повідомляє офіційний Тегеран.

"Ця операція збільшує вартість зростаючої іранської кіберзагрози, але також служить для захисту військово-морського флоту Сполучених Штатів і морських операцій в Ормузькій протоці", – заявив журналістам колишній високопосадовий чиновник Білого дому з кібербезпеки в адміністрації Трампа Томас Боссерт.

20 червня Іран збив американський безпілотник. За іранською версією подій, безпілотник RQ-4 Global Hawk був збитий Корпусом вартових ісламської революції в повітряному просторі провінції Хормозган на півдні країни, поблизу Ормузської протоки. Американський чиновник стверджує, що мова йде про безпілотник MQ-4C Triton, який летів над Ормузькою протокою. Представник Центрального командування збройних сил США капітан ВМС Білл Урбан сказав: "Американські літальні апарати сьогодні в іранському повітряному просторі не працювали".

Американські військові заявили, що Іран також намагався збити американський безпілотник минулого тижня.

Напруга між двома країнами посилилася у зв'язку з атаками проти нафтових танкерів у регіоні. 13 червня два танкери були атаковані в Оманській затоці, після чого вони загорілися. З кораблів було евакуйовано 44 людини. Імовірно, при атаці використовувалися міни або торпеди. Державний секретар Майк Помпео поклав відповідальність за напад на танкери на Тегеран. Іран ці звинувачення відкидає.