США збирають термінове засідання Ради безпеки ООН по Ірану

22 червня 07:28

У США наполягають на тому, що БПЛА був збитий в момент, коли перебував над міжнародними водами.

 

США ініціювали скликання позачергового засідання Ради Безпеки ООН з приводу подій навколо знищення Іраном американського розвідувального безпілотного літального апарату і загальної обстановки на Близькому Сході. Засідання має відбутися 24 червня при закритих дверях, повідомляє Deutsche Welle 21 червня.

У США наполягають на тому, що БПЛА був збитий у момент, коли перебував над міжнародними водами. Однак представник ООН заявив, що генеральний секретар організації Антоніу Гутерріш отримав від Ірану лист, у якому постійний представник Ірану в ООН Маджид Тахт Раванчи дає вичерпні пояснення з приводу знищення БПЛА – зокрема, Раванчи стверджує, що американський дрон був "учасником шпигунської операції".

Постпред Ірану пояснив цей висновок кількома моментами – за його словами, на дрон були відключені ідентифікаційні датчики, окрім того, оператор БПЛА не відреагував на кілька відправлених дрону попереджень про неприпустимість порушення повітряного простору Ірану, що є кричущим порушенням міжнародного права і Статуту ООН, резюмує Раванчи.

20 червня Іран збив американський безпілотник. За іранською версією подій, безпілотник RQ-4 Global Hawk був збитий Корпусом вартових ісламської революції в повітряному просторі провінції Хормозган на півдні країни, поблизу Ормузської протоки. Американський чиновник стверджує, що мова йде про безпілотник MQ-4C Triton, який летів над Ормузькою протокою. Представник Центрального командування збройних сил США капітан ВМС Білл Урбан сказав: "Американські літальні апарати сьогодні в іранському повітряному просторі не працювали".

Американські військові заявили, що Іран також намагався збити американський безпілотник минулого тижня.

Напруга між двома країнами посилилася у зв'язку з атаками проти нафтових танкерів у регіоні. 13 червня два танкери були атаковані в Оманській затоці, після чого вони загорілися. З кораблів було евакуйовано 44 людини. Імовірно, при атаці використовувалися міни або торпеди. Державний секретар Майк Помпео поклав відповідальність за напад на танкери на Тегеран. Іран ці звинувачення відкидає.