США заарештували трьох українців за підозрою в кібершахрайстві

01 серпня 22:15

Українці підозрюються у зломі тисячі комп'ютерних систем і викраденні мільйонів номерів кредитних карт клієнтів.

 

Міністерство юстиції США повідомило про арешт трьох громадян України за підозрою в причетності до хакерського угруповання "Fin7", також відомого як "Carbanak". Про це йдеться в заяві на сайті Мін'юсту США в середу, 1 серпня.

Українці підозрюються у зломі тисячі комп'ютерних систем і викраденні мільйонів номерів кредитних карт клієнтів, які потім група продавала за винагороду.

"Троє українських громадян, яким сьогодні пред'явлено звинувачення, імовірно, були частиною щільної групи хакерів, націленої на американські компанії і громадян шляхом крадіжки цінних споживчих даних, в тому числі особистої інформації з кредитних карток, яку вони потім продавали в Darknet", - сказав Брайан А. Бенчковські з Кримінального відділу Міністерства юстиції США.

"Оскільки хакери прагнуть знайти нові способи нанесення шкоди американській громадськості і нашій економіці, Міністерство юстиції відкрите до співпраці з нашими партнерами по забезпеченню додержання законів, щоб виявляти, припиняти і переслідувати винних у цих загрозах".

Згідно з даними американського відомства, серед заарештованих - громадяни України Дмитро Федоров (44 роки), Федір Хладир (33 роки) та Андрій Копак (30 років).

Тільки в Сполучених Штатах FIN7 успішно зламав комп'ютерні мережі компаній в 47 штатах і окрузі Колумбія, викравши більше 15 мільйонів записів з клієнтських карток із більш ніж 6 500 окремих точок продажу в більш ніж 3600 окремих торгових точках. Додаткові вторгнення відбулися за кордоном, у тому числі у Великобританії, Австралії та Франції.

Кожному із затриманих пред'явлено звинувачення в 26 випадках кримінальних злочинів, в тому числі за змовою, шахрайством у мережі, зломом комп'ютерів, шахрайством з пристроєм доступу і крадіжками особистих даних.

У січні 2018 року на прохання офіційних осіб США влада іноземних країн заарештувала українця Федора Хладира і другого члена FIN7 Дмитра Федорова. Хладир був заарештований у Дрездені, Німеччина, і в даний час затриманий в Сіетлі до суду. Хладир нібито служив системним адміністратором FIN7, який, серед іншого, підтримував сервери та канали зв'язку, що використовувались організацією, і виконував роль управлінця, делегуючи завдання і надаючи інструкції іншим членам групи. В даний час судовий процес у відношенні Хладира запланований на 22 жовтня.

Федоров, високопоставлений хакер і менеджер, який нібито контролював інших хакерів, яким було доручено порушити безпеку комп'ютерних систем жертв, був заарештований у Бельсько-Бяла, Польща. Федоров залишається затриманим в Польщі до його екстрадиції в Сполучені Штати.

В кінці червня 2018 року іноземна влада заарештувала третього члена FIN7, українця Андрія Колпакова в Lepe, Іспанія. Колпаков також є керівником групи хакерів, залишається затриманим в Іспанії в очікуванні прохання Сполучених Штатів про видачу.

Нагадаємо, раніше керівництво Facebook заявило про ліквідацію 32 підозрілих акаунтів, з яких велася пропаганда з метою вплинути на вибори в США, які відбудуться в листопаді. Microsoft заявив про припинення кібератак проти трьох кандидатів на виборах в Конгрес США.