США ввели санкції проти чиновників Туреччини за арешт американського пастора

01 серпня 22:42

Міністерство фінансів США ввело санкції проти двох турецьких міністрів за їх причетність до переслідування американського пастора Ендрю Брансона.

 

Міністерство фінансів США ввело санкції проти двох турецьких міністрів за їх причетність до переслідування американського пастора Ендрю Брансона, затриманого в 2016 році. Про це йдеться в повідомленні на сайті Мінфіну США в середу, 1 серпня.

Згідно з повідомленням, під обмеження США потрапили глава МВС Туреччини Сулейман Сойлу і керівник Мінюсту країни Абдулхаміт Гюль.

"Обидва чиновника відігравали провідні ролі в організаціях, відповідальних за арешт і затримання пастора Ендрю Брансона", - йдеться в заяві.

"Несправедливе ув'язнення Пастора Брансона і продовження судового переслідування з боку турецьких чиновників просто неприйнятні", - сказав міністр фінансів Стівен Мнучин. "Президент Трамп ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати очікують, що Туреччина негайно звільнить його".

Крім того, в Мінфіні США заявили, що ці посадові особи є відповідальними за здійснення серйозних порушень прав людини в Туреччині".

Санкції підготовлені за моделлю "акта Магнітського", який дозволяє керівництву США вводити обмеження щодо юридичних осіб, фізичних осіб (і їх активів), якщо вони пов'язані з корупцією або порушенням прав людини в будь-якій точці світу.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп заявляв, що Сполучені Штати введуть санкції проти Туреччини за арешт Анкарою американського пастора Ендрю Бренсона, обвинуваченого в тероризмі і шпигунстві.

Президент Турції Реджеп Ердоган назвав тиск Трампа "психологічною війною" і звинуватив США в підтримці курдських збройних формувань, які Туреччина вважає "терористами".

Пастор Брансон був заарештований у Туреччині в жовтні 2016 року. США неодноразово вимагали звільнити американського священика і встановлювали крайні терміни, погрожуючи введенням санкцій, що стане безпрецедентною ситуацією між союзниками по НАТО.