США відсилатимуть мігрантів в транзитну зону на кордоні з Мексикою

26 сiчня 18:34

Перша група мігрантів повинна відправитися в найближчий час в Тіхуану.

 

Сполучені Штати Америки у відповідності з новим законом про захист мігрантів мають намір висилати з країни мігрантів, що очікують рішення суду щодо їх клопотання про надання притулку. Першу партію мігрантів з 20 осіб повинні були відправити в Мексику через Тіхуану в п'ятницю, повідомляє Reuters.

При цьому представник Міністерства закордонних справ Мексики Роберто Веласко заявив, що Мексика не зможе надати притулок і їжу всім повернутим мігрантам, оскільки розгляд їхніх справ у судах може затягнутися на роки. Перевагу отримають ті мігранти, які мають повістку до суду, решта будуть змушені шукати притулку в інших країнах.

За словами Веласко, Мексика не уклала з США договорів, за якими США взяли б на себе відповідальність за мігрантів, які зупиняються в Мексиці в очікуванні рішення про надання притулку в США.

Леопольдо Герреро, секретар уряду Тіхуани, заявив, що федеральний уряд Мексики має взяти на себе відповідальність за мігрантів, оскільки у міста немає ресурсів на ці цілі.

Захисники мігрантів побоюються, що Мексика небезпечна для мігрантів, які часто стають жертвами злочинних банд і контрабандистів. Правозахисники вже готуються оскаржити в суді нову політику США стосовно мігрантів, оскільки клопотання про надання притулку захищено як міжнародним законодавством, так і законодавством США. Деякі з ініціатив Трампа, в тому числі спроби зменшити кількість клопотань про надання притулку, були припинені федеральними судами США.

Раніше повідомлялося, що близько 400 мігрантів потрапили на територію США через підкоп під стіною з Мексикою. Президент США називає мігрантів, які прибувають з третіх країн, загрозою для безпеки країни, і наполягає на фінансуванні будівництва сучасної стіни на території з Мексикою. Однак в уряді вважають витрати на стіну не доцільними і піаром Трампа. Через розбіжності у позиціях Трамп заморозив роботу уряду на 35 днів. 25 січня "шатдаун" був завершений. Трамп підписав указ про відновлення фінансування уряду до 15 лютого.