США ведуть таємну військову операцію по знищенню лідерів ІДІЛ у Сирії за допомогою дронів – WP

02 вересня 06:50

США проводять фактично дві окремі військові компанії в Сирії проти "Ісламської держави".

 

ЦРУ та Сили спеціальних операцій США ведуть секретну військову операцію в Сирії проти ІДІЛ з використанням бойових дронів, яка проходить окремо від більш широкої військової компанії проти "Ісламської держави", передає The Washington Post.

Відзначається, що тепер значно розширилося участь ЦРУ у військових діях проти ІДІЛ в Сирії, де дрони наносять удари по "дуже значним цілям".

Саме Контртерористичний центр ЦРУ раніше здійснював пошук Осами бен Ладена, а Спільне командування спеціальних операцій США (JSOC) включає в себе елітний підрозділ командос, яке знищило колишнього "терориста №1".

Американські чиновники стверджують, що на частку вищевказаної військової операції ЦРУ і спецназу США припала лише невелика частина з 2450 авіаударів з дронів по території Сирії у минулому році. Однак дані авіаудари наносилися в основному по лідерах "Ісламської держави".

Також дану модель взаємодії ЦРУ і JSOC планується використовувати в майбутніх військових конфліктах.

Підкреслюється, що ЦРУ завдає ударів по ІДІЛ за допомогою дронів виключно в Сирії, а не в Іраку, де "Ісламська держава" має значну присутність. Також американська розвідка відкриває вогонь з дронів лише з дозволу JSOC.

Читайте також: ВМС США вперше використали підводний дрон у військовій операції – The Telegraph

Раніше повідомлялося, що бойовики ІДІЛ використовують десятки тисяч мирних людей в якості живого щита в місті Фаллуджа з метою протистояти наміру уряду Іраку звільнити провінцію Анбар від ісламістів.

13 червня уряд Іраку офіційно оголосило про початок масштабної військової операції з повернення контролю над західною провінцією Анбар, яка на даний момент знаходиться під владою бойовиків ІДІЛ. В даній провінції розташовані такі великі міста, як Рамаді і Фаллуджа.

У травні Пентагон звинуватив армію Іраку в небажанні воювати проти ІДІЛ. Глава Пентагону Ештон Картер заявив , що США можуть допомогти багатьом армії Іраку, але нездатні наділити їх бажанням воювати.

Раніше в Пентагоні заявили, що на розгром терористичної угруповання ІДІЛ піде до 10 років. Також у Пентагоні зазначили, що ісламісти змінили свою тактику з метою скоротити втрати від авіаударів коаліції. Американський президент Барак Обама заявляв, що Вашингтон не має закінченоїстратегії зі звільнення Іраку від терористичного угруповання ІДІЛ.