США та Росія досі не домовилися про долю Асада – Лавров

31 жовтня 08:46

Майбутнє сирійського президента є однією з ключових розбіжностей між РФ і США.

 

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ і США досі немає згоди щодо долі сирійського президента Башара Асада.

"Як сказав Джон (Керрі – прим. ред.), у нас досі немає згоди щодо того, як вирішувати долю Башара Асада. Ми переконані, що вирішувати це питання повинні самі сирійці в контексті політичного процесу", - сказав Лавров.

Як він сказав, що майбутнє Сирії повинен визначати сам сирійський народ.

"Я не говорив, що він (Асад – прим. ред.) повинен піти або що ми хочемо, щоб він залишився", - зазначив Лавров.

Читайте також: Асад повідомив депутатам Держдуми про готовність провести парламентські вибори в Сирії

19 жовтня, прес-секретар Держдепартаменту США Марк Тонер заявив, що сирійський президент Башар Асад не може бути членом перехідного уряду, який, як сподіваються Сполучені Штати, буде створено в результаті "політичного процесу в Сирії", хоча Вашингтон не очікує, що Асад покине свій пост в найближчому майбутньому.

У свою чергу, міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив, що Іран повинен у будь-якому випадку погодитися на усунення президента Сирії Башара Асада від влади, яке б рішення про врегулювання сирійського конфлікту не було прийняте.

Раніше президент США Барак Обама неодноразово заявляв, що США не зможуть спільно з РФ врегулювати конфлікт у Сирії, якщо Росія продовжить підтримувати режим Башара Асада. Туреччина, Саудівська Аравія і Йорданія також наполягають на усуненні Асада від влади.

Повітряна військова кампанія Росії в Сирії почалася 30 вересня після відповідного запиту президента країни Башара Асада, якому з моменту початку війни в Сирії в 2011 році Росія надає підтримку, у той час як країни НАТО і ЄС звинувачують режим Асада у військових злочинах і вимагають його відставки.

Незважаючи на оголошену Росією мету військової кампанії - боротьба з бойовиками "Ісламської держави", західні держави, а також Турція та Саудівська Аравія заявляють, що цілі бомбардувань РФ в Сирії - в першу чергу, сирійські повстанці, опозиційні к Асаду, а не терористи "ІД".

Напередодні прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що РФ в Сирії захищає національні інтереси.

Раніше президент Росії Володимир Путін також заявляв, що у Росії є право на військову кампанію в Сирії, тому що до РФ за допомогою звернувся президент країни, і "законну владу необхідно стабілізувати".

Детальніше про цілі Путіна в Сирії читайте в статті Сирійський "бікфордів шнур" Путіна.