США та КНДР обговорюють Ханойську декларацію - ЗМІ

28 лютого 06:10

Як мінімум три пункти цього документа вже встигли узгодити між собою президент Трамп та Кім Чен Ин.

 

США та КНДР розробили спільний документ, підписи на якому у кінці саміту повинні будуть поставити президент США Дональд Трамп та керівник Північної Кореї Кім Чен Ин; принаймні три пункти з цього документу вже погоджено сторонами, а сам договір отримає назву "Ханойська декларація", повідомляє ТАСС в четвер, 28 лютого з посиланням на своє джерело у місцевих дипломатичних колах.

Джерело зазначило, що у документі буде визначено саме поняття "денуклеарізація", позначені подальші кроки обох сторін для її досягнення, а також прописані завдання та питання, які будуть обговорюватися сторонами у подальшому.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп та лідер Північної Кореї Кім Чен Ин дали старт другому дню саміту США-КНДР в столиці В'єтнаму місті Ханої. Зустріч проходить у найстарішому в Ханої готелі Sofitel Legend Metropole, почалася вона о 09:00 ранку за місцевим часом (04:00 за Києвом).

27 лютого в Ханої розпочався дводенний саміт США-КНДР на рівні глав держав. У перший день Трамп і Кім Чен Ин провели зустріч у форматі тет-а-тет. Президент США оцінив зустріч з лідером КНДР як "дуже добру". У Державному департаменті США повідомили, що під час другого саміту обговорюватимуться поліпшення двосторонніх відносин, забезпечення миру в регіоні і ядерне роззброєння КНДР. Мета саміту – подальший прогрес у виконанні домовленостей, досягнутих у ході саміту в Сінгапурі.

12 червня минулого року в Сінгапурі відбулася зустріч президента США Дональда Трампа і лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, за підсумками якої сторони підписали спільну декларацію про перезавантаження двосторонніх відносин і денуклеаризацію Корейського півострова. Крім того, США взяли на себе зобов'язання забезпечити безпеку КНДР. Однак, санкції проти КНДР залишаються в силі.

Детальніше про саміт США - КНДР читайте в матеріалі: "Історичний саміт у Сінгапурі. Як пройшла зустріч Трампа та Кім Чен Ина і про що вони домовилися", а також у статті Віктора Константинова "Сінгапурський саміт: історична віха або тимчасовий перепочинок?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".