США схвалили план витіснення РФ з ринку нафти

26 березня 01:33

Компанії скорочують видобуток нафти через різке падіння цін.

 

Президент США Дональд Трамп схвалив плани Саудівської Аравії щодо витіснення Росії з нафтового ринку. Про це з посиланням на двох високопоставлених чиновників повідомляє Politico.

За словами співрозмовника видання, в ході телефонних переговорів 9 березня з наслідним принцом Мухаммедом бен Сальманом Трамп рекомендував йому "тримати ціни низькими, але зберігати їх рентабельними" для американських нафтових компаній. Проте падіння цін на нафту за два тижні після цього дзвінка застало адміністрацію президента зненацька, сказало джерело. "Ніхто і не думав, що вартість нафти впаде так низько", - зазначив він.

Як пише Reuters, на тлі обвалу на нафтовому ринку, викликаного ціновою війною між Росією і Саудівською Аравією, Трамп планує призначити екс-радника з нацбезпеки по справах Близького Сходу і Північної Африки і колишнього помічника міністра Дена Бруйетта Вікторію Коутс спецпредставником по енергетиці в Саудівській Аравії. Це призначення забезпечить "додаткову присутність" відомства в регіоні, повідомили в Міністерстві енергетики США.

Ціни на нафту різко впали з початку березня після того, як Росія не змогла домовитися з Організацією країн-експортерів нафти (ОПЕК) про додаткові скорочення видобутку. У відповідь виробники почали нарощувати виробництво в умовах цінової війни за частку ринку, через що ціни на нафту впали приблизно на 50 відсотків, а попит знизився через пандемію коронавірусу. Згідно зі звітом Rystad Energy, попит на нафту до 2020 року повинен був впасти на 2,8 мільйона барелів на день. Переглянута оцінка уповільнення попиту на нафту, яка становила сотні тисяч минулого тижня, обумовлена швидким поширенням коронавірусу, офіційно відомого як COVID-19, і наступними обмеженнями по всій Європі і оголошенням надзвичайного стану в Сполучених Штатах.

Як писало ZN.UA вартість автопалива дуже залежить від курсу долара, оскільки 80% палива імпортується. Якщо курс долара зупиниться на рівні 28 грн, то паливо на АЗС подешевшає на 12-15%. Якщо долар подорожчає вище 30 грн, то паливо теж почне дорожчати. Детальніше читайте у новій статті Сергія Куюна, директора ТОВ "Консалтингова група А-95" - "Паливо з багатьма невідомими".