США розширять військову присутність в Іспанії

12 червня 14:12

Найближчим часом планується розширити контингент збройних сил США на півдні Іспанії.

 

США мають намір, за згодою Мадрида, в найближчі два роки замінити чотири есмінці, що базуються на військово-морській базі в селищі Рота (південь Іспанії), на сучасніші судна, здатні нести бойові вертольоти. Контингент американських військових на базі також буде суттєво збільшений. Про це повідомляє в середу, 12 червня, мадридська газета El Pais з посиланням на американські та іспанські джерела.

Основне призначення бази не зміниться. Мова йде про захист південного крила НАТО від балістичних ракет і стримування Росії в Чорному морі.

Відповідно до американо-іспанських домовленостей 2012 року в Рота базуються есмінці Carney, Donald Cook, Porter і Ross, оснащені бойовою інформаційно-керуючою системою Aegis combat system, зазначає DW з посиланням на представника міністерства оборони Іспанії. За його словами, ці судна є "морської складової антиракетного щита НАТО".

Есмінці, регулярно, починаючи з 2014 року, здійснюють плавання в Чорне море - для стримування Росії після анексії Криму.

Що стосується планів посилення військової присутності, то вони, за даними El Pais, почнуть реалізовуватися на початку 2020 року із заміною кораблів, побудованих в кінці минулого століття, на нові - "есмінці останнього покоління". Крім того, на базі з'явиться загін вертольотів, укомплектований бойовими машинами морської авіації Sikorsky SH-60 Seahawk. Вони будуть розміщені як на есмінцях, так і на аеродромі бази, де вже базуються 36 літаків. Всього на сьогоднішній день в Рота знаходиться 5250 американців - військових і цивільних осіб.

За даними газети, нинішні "істотні зміни" в Рота не обговорювалися і не будуть обговорюватися в парламенті - на них вже є згода уряду Іспанії, представленого Іспанською соціалістичною робочою партією.

На початку цього року стало відомо, що Міністерство оборони США планує збільшувати чисельність американського військового контингенту в Польщі. Після цього вже президент Польщі Анджей Дуда заявив про те, що Польща готова розмістити американські війська на своїй території, яких на сьогоднішній день налічується близько 4,5 тисяч осіб.