США розширили свій санкційний список щодо Сирії

07 вересня 02:30

Компанії і бізнесмени, які потрапили до списку, звинувачені у торгівлі нафтою і зброєю з сирійським режимом та ІДІЛ.

 

США розширили свої санкційні списки щодо Сирії, внісши туди ще чотири фізичні особи і п'ять організацій, обґрунтувавши це причетністю зазначених осіб та організацій до поставок нафти і озброєнь сирійському уряду, йдеться у поширеній 6 вересня заяві американського Мінфіну.

До списку США потрапили дві компанії з Лівану, дві − з Сирії, одна − з ОАЕ, а також три сирійця і один ліванець. Обґрунтовуючи нові санкції, Міністерство фінансів США заявило, що ці компанії і громадяни ведуть торгівлю з Сирією нафтою і зброєю, а також сприяють торгівлі нафтою між сирійським режимом та ІДІЛ.

Зокрема, за твердженням Вашингтона, особливо активно сприяє цьому Мухаммед аль-Катирджи, який потрапив до санкційного списку - його Qatirji Company підтримує міцні зв'язки з сирійським режимом і налагоджує торгівлю паливом між сирійськими властями та "Ісламською державою".

Введення Мінфіном США нових санкцій щодо Сирії проходить на тлі широкомасштабного наступу сирійської урядової армії за підтримки Росії та Ірану на провінцію Ідліб.

Раніше повідомлялося, що ВПС Ізраїлю і Росії завдали ударів по Сирії, внаслідок яких загинуло 9 осіб і 20 отримали поранення. За час війни в Сирії з 2011 року, за даними ООН, загинуло понад півмільйона осіб і ще кілька мільйонів були змушені покинути свої будинки. За даними спостерігачів з Сирійської мережі з прав людини, більшість цивільних загинули від рук терористів ІГІЛ, а також союзу Росії і сил режиму Асада.

Ідліб - це єдиний регіон Сирії, який залишається в руках сирійської опозиції. У 2017 році там була створена північна зона деескалації, куди могли переміститися бойовики з сім'ями, які відмовилися скласти зброю. Відновлення Дамаском контролю над провінцією по суті стане кінцем масштабного військового протистояння режиму Асада в Сирії.