США розглядають кілька місць для проведення другого саміту Трампа й Кім Чен Ина — CNN

08 сiчня 16:13

Місцем проведення зустрічі може стати Бангкок, Ханой або Гаваї.

 

Сполучені Штати розглядають кілька місць для проведення другого саміту між президентом США Дональдом Трампом і північнокорейським лідером Кім Чен Ином. Серед варіантів - столиця Таїланду Бангкок, в'єтнамський Ханой і американський штат Гаваї. Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на джерело, наближене до організації зустрічі.

У неділю Трамп повідомив, що США ведуть переговори з Північною Кореєю про місце проведення другого саміту.

"США ще не визначилися з вибором, і список варіантів, який може розширитися, ще не представлений КНДР", - повідомило джерело з Державного департаменту.

Як зазначає CNN, деякі експерти стурбовані тим, що проведення саміту в Ханої подасть невірний сигнал, оскільки воно передбачає порівняння між КНДР з В'єтнамом. Аналітики вважають, що Кім Чен Ин не хоче наслідувати зусиллям інших комуністичних країн щодо модернізації економіки. Раніше державний секретар Майк Помпео назвав взаємодію між США і В'єтнамом після війни "дивом" і сказав, що це приклад шляху, по якому Північна Корея може піти, якщо відмовиться від своєї ядерної програми. Помпео підкреслив, що в'єтнамська економіка виграла від поліпшення відносин з США.

Північнокорейці висловлювали бажання про проведення саміту Трампа та Кім Чен Ина в Пхеньяні, проте ймовірність того, що США на це погодяться, вкрай мала.

Другий саміт лідерів США і КНДР буде присвячений денуклеаризації Корейського півострова.

12 червня в Сінгапурі відбулася зустріч президента США Дональда Трампа і лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, за підсумками якої сторони підписали спільну декларацію про перезавантаження двосторонніх відносин і денуклеаризацію Корейського півострова. Крім того, США взяли на себе зобов'язання забезпечити безпеку КНДР. Однак, санкції проти КНДР залишаються в силі.

Детальніше про саміт США - КНДР читайте в матеріалі: "Історичний саміт у Сінгапурі. Як пройшла зустріч Трампа та Кім Чен Ина і про що вони домовилися", а також у статті Віктора Константинова "Сінгапурський саміт: історична віха або тимчасовий перепочинок?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".