США пропонують перенести столицю Палестини в передмістя Єрусалиму

27 грудня 08:39

В адміністрації Трампа вважають, що Абу Діс має шанси бути гідною столицею завдяки своєму географічному положенню.

 

Колишній глава ХАМАС в секторі Гази Ісмаїл Ханій, повідомив у вівторок про те, що адміністрація США запропонувала палестинському керівництву зробити приміське містечко Абу Діс новою столицею Палестинської Автономії, передає агентство "Анадолу".

Ханій розповів місцевим ЗМІ, що адміністрація США представила план палестинській адміністрації, в якому запропонувала назвати палестинською столицею Абу Діс, а також порекомендувала прокласти міст до мечеті Аль-Акси. У плані також йшлося про можливості розділити Західний берег на три секції і створити автономний регіон в секторі Газа. Абу Діс безпосередньо примикає до східної частини міста, де знаходяться основні святині – відстань від його центру до Храмової гори складає трохи більше одного кілометра.

На думку адміністрації США, Абу Діс, з виглядом на Старе місто Єрусалиму, має шанси стати гідною столицею з різних причин, але в першу чергу – завдяки своєму географічному положенню.

Зазначимо, що раніше палестинське угруповання "Хамас" закликало до повстання після рішення США щодо Єрусалиму. У відповідь армія Ізраїлю вирішила збільшити свою присутність на західному березі Йордану, відправивши туди кілька додаткових батальйонів.

Генеральна асамблея ООН у четвер, 21 грудня, прийняла резолюцію із закликом не визнавати Єрусалим столицею Ізраїлю. В документі немає прямої згадки США, які раніше прийняли рішення вважати Єрусалим ізраїльської столицею.