США привітали рішення суду ООН у справі "Україна проти Росії"

09 листопада 20:35

Рішення МС ООН – важливий крок у захисті суверенітету, територіальної цілісності і демократії України, заявив посольство США в Україні.

 

Сполучені Штати Америки вітають і підтримують рішення Міжнародного суду ООН, який більшістю голосів відхилив усі заперечення Росії у справі щодо фінансування тероризму та порушення прав людини в окупованому Криму, повідомляє прес-служба посольства США в Україні Facebook.

"Ми вітаємо Україну з рішенням Міжнародного суду про визнання своєї юрисдикції у справі Україна проти Росії. Це важливий крок у захисті суверенітету, територіальної цілісності і демократії України, та залученні Росії до відповідальності за свої дії", – сказано в повідомленні.

8 листопада Міжнародний суд ООН визнав власну юрисдикцію для розгляду позову України до Росії у зв'язку з порушенням Кремлем Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. У позові викладені факти фінансування Кремлем терористичних організацій ОРДЛО і переслідування українців і кримських татар за етнічною ознакою в анексованому Криму.

Росія намагалася оскаржити право Міжнародного суду розглядати позов України, попередні слухання відбулися на початку червня.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив тимчасові заходи у справі "Україна проти РФ" і зобов'язав Росію: а) утриматися від обмежень щодо кримських татар на представництво власних інтересів, включаючи відновлення діяльності Меджлісу; б) забезпечити ведення навчання українською мовою. МС ООН також зобов'язав Україну і Росію повністю виконувати всі положення досягнутих в Мінську домовленостей.

Суд зобов'язав Росію відзвітувати про конкретні кроки, спрямовані на виконання рішення, до 19 січня 2019 року. Однак Кремль припис проігнорував.

Докладніше читайте в статті Володимира Кравченка "Україна vs Росія: перший раунд – розвідка боєм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".