США поширять санкції на всіх імпортерів іранської нафти

22 квiтня 19:04

Цим рішенням Вашингтон має намір позбавити уряд Ірану його головного джерела доходів.

 

США відмовляться від винятків, які дозволяють низці країн світу купувати іранську нафту без ризику потрапити під американські санкції. Про це повідомляється в заяві Білого дому. Звільнення від санкцій за покупку іранської нафти перестане діяти для Китаю, Індії, Японії, Південної Кореї і Туреччини.

Агентство Associated Press зазначає, що термін дії винятків закінчиться 2 травня, після чого США не будуть їх продовжувати. Білий дім запевнив, що робить все можливе, щоб це рішення не спровокувало дефіцит нафти на світовому ринку.

У березні обсяг нафти, імпортованої з Ірану, оцінювався приблизно в мільйон барелів на день. У квітні 2018 року, до виходу США з іранської ядерної угоди, Іран постачав на експорт близько 2,5 мільйона барелів на добу.

Читайте також: Помпео виступив проти військової зміни режиму в Ірані – Axios

Адміністрація президента США Дональда Трампа з 5 листопада 2018 року відновила всі санкції проти Ірану, які раніше були зняті в рамках "ядерної угоди" 2015 року; обмежувальні заходи торкнуться експорту нафти, судноплавства, банківської і всіх інших галузей, що стосуються економіки. Міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив про те, що кінцевою метою санкцій є стримування агресивної поведінки режиму в Тегерані. 5 лютого Трамп назвав Іран терористичною країною номер один. 13 березня 2019 року Трамп продовжив санкції проти Ірану. 22 березня США розширили санкції.