США покладає відповідальність за торпедування танкера в Оманській затоці на Іран – Помпео

14 червня 02:31

Висновки Вашингтона ґрунтуються на аналізі використаної зброї, рівні підготовки атаки та досвіду попередніх нападів на танкери у затоці.

 

Відповідальність за інцидент з торпедуванням танкера в Оманській затоці біля берегів Об'єднаних Арабських Еміратів несе Іран, заявив 13 червня державний секретар США Майк Помпео, передає інформаційне агентство Reuters.

"Уряд Сполучених Штатів вважає, що Ісламська Республіка Іран відповідальна за сьогоднішні напади на два танкери в Оманській затоці", – заявив Помпео.

Помпео заявив, що висновки Вашингтона ґрунтуються на аналізі використаної зброї, рівні підготовки атаки і досвіду попередніх нападів на танкери в затоці. Державний секретар додав, що вже доручив постійному представнику США в ООН Джонатану Коену підняти це питання на засіданні Ради Безпеки.

21 травня Помпео вже заявляв, що Іран несе відповідальність за організацію диверсії проти чотирьох танкерів Саудівської Аравії у Перській затоці біля берегів Об'єднаних Арабських Еміратів – перед цим, 12 травня, МЗС ОАЕ повідомив, що чотири судна різних країн стали об'єктами атаки.

13 червня, у четвер стало відомо, що два танкери були атаковані в Оманській затоці, після чого вони загорілися. З кораблів було евакуйовано 44 людини. Імовірно, при атаці використовувалися міни або торпеди.