США почали ризиковану дипломатичну гру в Єрусалимі - The Times

14 травня 17:38

Після визнання міста столицею Ізраїля Вашингтону потрібна послідовна і ефективна близькосхідна політика.

 

Єрусалим цього тижня буде тріщати від напруги після того, як США офіційно перенесуть сюди своє посольство з Тель-Авіва. Цей жест повинен зміцнити відносини між Ізраїлем і адміністрацією Дональда Трампа. Однак, це дипломатичний гамбіт, який в кращому випалку струсне завмерлий мирний процес між ізраїльтянами і палестинцями. В іншому випадку всьому регіону доведеться готуватися до нового циклу конфліктів на Близькому Сході, пише в редакційній статті британське видання The Times.

Багато буде залежати від намірів і політичної витривалості президента Дональда Трампа. Його опоненти були здивовані рішенням щодо перенесення американського посольства, оскільки воно закриває 70-річний період невпевненої дипломатії. Після закінчення дії британського мандату ООН у 1947 році створила план розділу Палестини, згідно з яким мали бути створені єврейська і арабська держави. Єрусалим, на який претендували обидві сторони, був з самого початку надто чутливим питанням. В 1993 році угоди, укладені в Осло, визначали, що Єрусалим буде обговорюватися як проблема, яку будуть вирішувати на фінальній стадії переговорів.

Трамп вивів місто на передній план, визнавши його не просто функціональною, а формальною столицею Ізраїля. Попри те, що критики називали рішення не правильним, воно відповідає не лише передвиборчим обіцянкам Трампа, а й курсу Конргресу США, якого американські парламентарі дотримувалися більше 20 років. Президент Білл Клінтон, Джордж Буш-молодший і Барак Обама відкладали перенесення посольства з Тель-Авіва в Єрусалим на підставі того, що це поховає шанси на продуктивні переговори.

Трамп намагається вийти з глухого кута, повернувши конфлікт до його початкової точки, в якій євреям і арабам потрібно поділити землю і святе місто. Ізраїль після визнання Єрусалима його столицею і підтвердження підтримки США може піти на поступки палестинцям у східній частині міста. Існує і певна наївна надія на те, що ізраїльський уряд може внести зміни в свою політику поселень. Схоже, в цьому полягає логіка Джареда Кушнера, якого Трамп призначив на роль медіатора на переговорах.

Втім, адміністрація досі не представила обіцяних всеосяжний план для вирішення цілої плеяди проблем. Натомість вона робить ставку на зміну підходів у арабському світі. Назвавши Іран спільним ворогом для США, Ізраїля, Саудівської Аравії і країн Перської затоки, Трамп розраховує, що він змінить умови діалогу про Близький Схід. Араби вже діляться розвідувальними даними з Ізраїлем. Іранська підривна діяльність в регіоні, її маріонетки з "Хезболи", а також підтримка "Хамасу" в Газі затьмарюють дилему палестинців. Арабські країни не відмовилися від ідеї створення незалежної Палестини. Але вони з нетерпінням прагнуть вирішити проблему, яка, здається, заважає їм будувати білш сучасні і ефективні суспільства.

Це не погана відправна точка для відновлення мирного процесу під керівництвом США. Але вона вимагає більш ретельно управління з боку президента Америки, в розпорядженні якого є всі деталі і який буде пам'ятати про всі історичні моделі політики, які він, здається, намагається зруйнувати. Якщо американський імпульс затухне, інші спробують знайти простір для того, щоб кинути виклик владі і союзам США.

Держдепартамент анонсував відкриття посольства США у Єрусалимі 14 травня 2018 року, приурочивши його до 70-ї річниці утворення Держави Ізраїль. Згідно з планами Держдепартаменту, посол Девід Фрідман і частина персоналу спочатку розташуються у генеральному консульстві в районі Арнона на півдні Єрусалиму. До кінця 2019 року посольство переїде у нову будівлю.

Президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. У середу, 6 грудня, американський президент доручив Державному департаменту почати роботу по перенесенню посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму. Від рішення США дистанціювалися члени Ради Безпеки ООН.