США планують відключити Іран від системи SWIFT

22 жовтня 07:24

Хоча США не мають серйозного впливу на SWIFT, вони можуть змусити компанію відключити Іран, використовуючи свою універсальну зброю - санкції.

 

Міністерство фінансів США почало переговори з бельгійською системою передачі міжбанківської інформації SWIFT, завдяки якій максимально полегшуються грошові операції у світі, по відключенню Ірану від мережі, заявив міністр фінансів США Стівен Мнучин в неділю, 21 жовтня, передає Deutsche Welle.

Мнучин визнав, що адміністрація США чинить тиск на керівництво SWIFT, щоб змусити їх знову відключити Іран від системи - до укладення ядерної угоди у 2012 році Іран був відрізаний від неї.

Незважаючи на те, що США не мають більшості у раді директорів SWIFT і як наслідок цього - сильного впливу на компанію, вони можуть змусити SWIFT відключити Іран, пригрозивши накласти на неї санкції.

"Наша мета - переконатися, що транзакції, на які поширюються санкції, не проходять через SWIFT або який-небудь інший механізм. Наша мета - забезпечити дотримання санкцій", - заявив Мнучин.

При цьому Мнучин не повідомив подальші подробиці переговорів з керівництвом SWIFT, однак уточнив, що Мінфін США "як можна швидше" визначить банки, яким буде дозволено обробляти операції з гуманітарного фінансування Ірану; подробиці того, за якими критеріями відбиратимуться ці банки, Мнучин залишив "за кадром".

"Ми хочемо домогтися потрібного результату, завдяки якому транзакції будуть припинені", - заявив міністр.

Оновлені санкції США проти Ірану почнуть діяти в листопаді 2018 року. При цьому Трамп заявив про те, що після набрання чинності листопадових санкцій, США введуть такі заходи обмеження, яких раніше ніколи не було. Раніше президент США назвав режим у Тегерані головним спонсором світового тероризму.

Як зазначає оглядач Віталій Федянін у своїй статті "Іранський прецедент Трампа", санкції США боляче вдарили по іранській економіці ще до офіційного введення їх в дію.