США оголосили про вихід з ЮНЕСКО через позицію організації щодо Ізраїлю

12 жовтня 18:36

Рішення набуде чинності 31 грудня 2018 року.

 

Державний департамент США направив до ЮНЕСКО офіційне повідомлення про вихід з організації.

"Це було непросте рішення. Воно відображає стурбованість США у зв'язку із заборгованостями в ЮНЕСКО, необхідністю її фундаментальної реформи й упередженою антиізраїльською позицією організації", - сказано в заяві американського зовнішньополітичного відомства, поширеній у четвер, 12 жовтня.

Рішення набирає чинності з 31 грудня 2018 року. До цього дня США мають намір продовжувати роботу в ЮНЕСКО, а після виходу з організації співпрацювати з нею в якості держави-спостерігача.

Керівництво ЮНЕСКО висловило жаль у зв'язку з рішенням США про вихід з організації.

"Я хочу висловити глибокий жаль у зв'язку з рішенням США вийти зі складу ЮНЕСКО", - сказано в заяві голови ЮНЕСКО Ірини Бокової.

Як повідомлялося, у понеділок, 9 жовтня, 58 членів виконавчої ради ЮНЕСКО почали таємне голосування за нового генерального директора, який має змінити представницю Болгарії Ірину Бокову. Ніхто з семи заявлених кандидатів не набрав потрібної кількості голосів, а всього їх потрібно 30. У трійку фаворитів першого дня голосування увійшли кандидати від Катару, Франції та Єгипту. Результати першого туру голосування підняли наступне питання: чи випаде арабській країні вперше шанс очолити організацію. Першим у списку виявився представник Катару Хамад бін Абдулазіз аль-Каутари, за якого віддали свої голоси 19 членів. 13 голосів отримала екс-міністр Франції Одре Азулє, 11 - єгиптянка Мушира Хаттаб.

У 2011 році до складу ЮНЕСКО була прийнята делегації Палестинської автономії. Ізраїль і США засудили це рішення і припинили виплату членських внесків, що призвело до скорочення бюджету організації на 20%.

У липні 2017 року ЮНЕСКО внесла до списку Всесвітньої спадщини Старе місто і Печеру Патріархів у Хевроні, вказавши що обидва об'єкти знаходяться під загрозою знищення. Обурення Ізраїлю і США викликало вказівка в тексті резолюції зв'язку Хеврона виключно з "ісламською історією", без згадки важливості міста для єврейської культури.

Президент США Дональд Трамп неодноразово критикував непропорційний, на його думку, внесок США в організацію ООН і її підрозділів.