США не вірять Росії у питанні "Північного потоку-2" - Die Welt

18 травня 17:41

Вашингтон обіцяє зробити все, щоб потопити російський проект, який посилить європейську залежність від російських енергоносіїв.

 

США реагують на спроби уряду Німеччини домовитися з Росією і Україною про прокладання нового газопроводу "Північний потік-2" по дну Балтійського моря. Після того, як німецький міністр енергетики Петер Альтмаєр провів переговори в Києві і Москві, ситуація, здавалося б, змінилася на краще. Російські чиновники повідомили Альтмаєру, що навіть після побудови нової ГТС транзит російського газу в Європу і далі буде проводитися через Україну. Німецький уряд зробив цю геостратенічну умову ключовою для своєї згоди на реалізацію "Північного потоку-2". Але США не готові визнати цей результат зусиль німецького міністра. Тому що Вашингтон не вірить жодним гарантіям Москви, пише німецьке видання Die Welt.

За словами помічника Держсекретарся США з енергетичної безпеки Санди Оудкірк, американська сторона і далі буде використовувати свій вплив, щоб не допустити будівництва "Північного потоку-2". За її словами, "російські гарантії не надійні". Оудкірк визнала, що Росія з часів Холодної війни була надійним постачальником газу в Німеччину. Але Кремль використовував енергоносії в якості політичного важеля впливу. І він далі буде розширювати свої експорті потужності для того, щоб посилити політичний вплив на Східну Європу.

Американська чиновниця визнала, що США зацікавлені в тому, щоб експортувати зріджений газ в Європу. Але вона назвала "неправильним" твердження, що саме через ці економічні інтереси Вашингтон хоче потопити "Північний потік-2".

У свою чергу, видання Bloomberg писало, що зближення з Росією тепер нова мета політики Німеччини, тому що їх об'єднують спільні цілі. Зокрема, Берлін і Москва хотіли б добитися побудови "Північного потоку-2" і захистити свій бізнес від американських санкцій.

А президент Словаччини звинуватив ЄС у ігноруванні втручання Росії. При цьому, він назвав "Північний потік-2" прикладом недалекоглядних, егоїстичних інтересів, ціна яких безпека Східної Європи.