США нададуть Бразилії статус союзника поза межами НАТО

15 березня 01:14

Президент Бразилії відвідає Вашингтон на наступному тижні.

 

Сполучені Штати планують зробити Бразилію головним союзником поза НАТО. Відповідне рішення, як очікується, може бути прийнято в ході візиту президента Бразилії Жаїра Больсонару у Вашингтон наступного тижня.

Як пише Reuters, рішення сприятиме розширенню співробітництва між двома найбільшими збройними силами Америки.

Статус "основного союзника, який не входить до НАТО" (MNNA) дає країні преференційний доступ до закупівлі військового обладнання і технологій США, включаючи безкоштовні надлишки матеріалу, прискорену обробку експорту і пріоритетне співробітництво в галузі навчання.

Раніше Президент Європейської ради Дональд Туск закликав президента США Дональда Трампа "цінувати своїх союзників" і не шукати їх на стороні.

Україна домагалася отримання особливого статусу союзника США поза НАТО з 2014 року. Однак, ні президент США Барак Обама, ні адміністрація Дональда Трампа таких гарантій Україні не надала.

На сьогоднішній день статус основного союзника США поза НАТО мають 16 держав: Австралія, Нова Зеландія, Японія, Південна Корея, Філіппіни, Таїланд, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Бахрейн, Кувейт, Марокко, Пакистан, Афганістан, Туніс і Аргентина.

Як писали експерти DT.UA, Україні слід винести уроки з політики США стосовно партнерів з Азії.

Детальніше про проблеми США в азіатському регіоні читайте в статті Юлії Курнишової "Все непросто з американськими союзниками в Азії" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".