США і Туреччина створюють робочу групу щодо російських ЗРК С-400

30 квiтня 01:02

Анкара виступила ініціатором створення робочої групи.

 

Президенти Сполучених Штатів Дональд Трамп і Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган обговорили в телефонній розмові пропозицію Анкари про створення спільної робочої групи щодо намірів турецької сторони придбати російські зенітні ракетні комплекси С-400. Про це повідомили в прес-службі Ердогана, передає Reuters.

"Наш президент зробив пропозицію заснувати робочу групу щодо закупівель в Російській Федерації оборонних систем С-400", - йдеться в повідомленні.

Посол Німеччини в Туреччині Мартін Ердман (Martin Erdmann) заявив про "серйозне занепокоєння" у зв'язку з планами Туреччини придбати С-400 у Росії. Посол визнав, що кожна держава може вільно купувати озброєння на світовому ринку, проте Туреччині доведеться "взяти до уваги наслідки" рішення про купівлю системи, що не відповідає стандартам НАТО.

Представник президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана Ібрахім Калін зазначив, що Туреччина прийняла рішення про покупку С-400 лише після того, як 10 років марно домагалася від США продажі систем Patriot. Він підкреслив, що С-400 будуть використовуватися "окремо", а не в комплексі з іншими озброєннями НАТО.

Проти покупкиТуреччиною С-400 виступають США і НАТО. Якщо ця угода відбудеться, Вашингтон може заборонити постачання Анкарі винищувачів-бомбардувальників F-35.

Раніше державний секретар США Майк Помпео пригрозив Туреччині санкціями за намір придбати російські ракетні системи "земля-повітря". Помпео нагадав главі МЗС Туреччини Чавушоглу, що система С-400, радари і ракетні батареї не будуть інтегровані з силами союзників НАТО в Анкарі.

29 грудня 2017 року Туреччина і РФ підписали кредитну угоду в рамках угоди про постачання зенітно-ракетних комплексів С-400. Це перша країна НАТО, яка купує російську систему протиповітряної оборони. Сам контракт на поставку комплексів був укладений у вересні.

Вартість угоди про купівлю двох батарей С-400 становить 2,5 мільярда доларів. При цьому більша частина суми - 55% - буде покрита за рахунок російських кредитних коштів. Решта 45% Анкара виплатить у вигляді авансу. Перші поставки були заплановані на березень 2020 року.