США і Росії може загрожувати військове зіткнення в Сирії – Neue Zuercher Zeitung

08 вересня 14:05

Російські солдати можуть почати воювати не лише проти ІДІЛ, а й проти повстанців, яких підтримує Захід.

 

Вже кілька днів в пресі поширюється інформація про те, що Росія можливо відправила армію в Сирію і збирається розширити свою військову присутність в Латакії. Згідно з цими даними, Збройні сили Росії розмістили кілька житлових контейнерів неподалік аеропорту в цьому місті, в яких можуть розміститися кілька сотень солдатів.

На додачу, Москва нібито попросила в Туреччини повітряний коридор до Сирії на весь вересень. Якщо ця інформація правдива, тоді Росія і США можуть в один момент опинитися перед загрозою військової конфронтації. Про це пише Петер Вінклер на сторінках швейцарського видання Neue Zuercher Zeitung.

Держсекретар США Джон Керрі вже сказав міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову, що можлива відправка російської армії в Сирію може лише загострити конфлікт і погіршити ситуацію.

"Побоювання американців викликані тим, що Росія може за допомогою військового контингенту в Латакії проводити окремі військові операції. В кращому випадку вони почнуть окрему боротьбу проти "Ісламської держави", але при цьому не зрозуміло, як будуть координуватися дії росіян з операціями міжнародної коаліції. В гіршому випадку в приціл росіян можуть потрапити помірковані сирійські опозиційні сили, яких підтримують США і їхні союзники. А це загрожує військовою конфронтацією між Москвою і Вашингтоном", - пояснює автор.

Оглядач нагадує, що військово-морські сили Росії контролюють невелику базу в Тартусі, яка розташована за 80 кілометрів від Латакії. Є інформація, що Москва розглядає можливість відновлення її функціонування. США і Росія до цього часу протистояли один одному в дипломатичному полі у питанні Сирії. Російська військова присутність в країні навряд чи позитивно вплине на ситуацію.

Раніше повідомлялося, що США перевіряють інформацію про постачання Росією зброї в Сирію.

Крім того, видання The Times писало, що Кремль відправляє солдатів і зброю в Сирію, щоб захистити Асада. Видання також нагадує, що 20 серпня російський військовий корабель "Микола Фільченков" був сфотографований під час проходження через Босфорську протоку. На його борту було багато російської бронетехніки. Він, швидше за все, прямував в сирійський полрт Тартус. Це був перший випадок, коли російський військовий корабель відкрито плив через Стамбул зі зброєю на борту.

Також видання Washington Post повідомляло, що Росія, можливо, нарощує військову присутність в Сирії. 1 вересня Філія "Аль-Каїди" в Сирії "Фронт аль-Нусра" опублікував чотири фотографії, а яких зображений винищувач, що нагадує російський Су-34, і безпілотник виробництва РФ, які були помічені в сирійській провінції Ідліб.

Дана інформація надійшла через два дні після того, як ізраїльська газета YNET повідомляє про прибуття до Сирії російських ВПС і пілотів "найближчим часом" для нанесення авіаударів по бойовиках ІДІЛ і сирійським повстанцям, які загрожують режиму Асада.