США і Росія не можуть домовитися, кого з опозиції Сирії покликати на переговори – The Economist

16 грудня 11:54

Американська сторона намагається об'єднати опозиційні групи в єдину силу, але хотіла б, щоб це зробила Саудівська Аравія.

 

Багато речей відбувається, але поки важко сказати, чи призведуть вони до суттєвих змін. Держсекретар США Джон Керрі вчора, 15 грудня, прибув у Москву, намагаючись провести попередню підготовку для третього туру мирних переговорів щодо війни в Сирії, який має відбутися першого січня у Відні.

Американський дипломат сподівається, що ця майбутня зустріч повинна закінчитися підписанням угоди про перемир'я між опозицією і урядовими військами в Сирії, а також дати початок переговорам про умови процесу передачі влади. Цього тижня Керрі оптимістично говорив про "великий прогрес" у подоланні розбіжностей у поглядах з президентом Росії Володимиром Путіним щодо завершення війни в Сирії. Однак ознак, які б вказували, що оптимізм Держсекретаря США виправданий, не багато.

Про це сьогодні пише The Economist. Критична розбіжність у позиціях американської і російської сторони полягає в тому, кого з опозиційних до режиму Башара Асада сил запрошувати на переговори у Відні. Минулого тижня Саудівська Аравія влаштувала конференцію для повстанських груп Сирії з метою створити об'єднаний фронт. Терористичні "Ісламська держава" і "Джабат аль-Нусра" не були запрошені в Ер-Ріяд, а от представники двох потужних салафітських угруповань "Ахрар аль-Шам і "Джаїш аль-Іслам" були присутні на конференції.

США ще не вирішили, чи повинні такі радикальні сили представляти опозицію на переговорах. Але Росія вже взялася закликати Вашингтон "припинити ділити терористів на хороших і поганих". І в цей же час, Москва все ще не визначилася, як ставитися до головного союзника Заходу в Сирії – "Вільної сирійської армії". 14 грудня голова Генштабу РФ Валерій Герасимов заявив, що його країна забезпечує бійців прозахідних сил зброєю і матеріальною допомогою. Згодом Кремль спростував цю заяву, а у "Вільній сирійській армії" розповіли, що російська авіація досі скидає бомби на позиції опозиціонерів.

Тим часом, також 14 грудня президент США Барак Обама провів рідкісний виступ перед Пентагоном і підсумував зусилля американської коаліції, звернувши увагу, що одні союзники активніше борються проти "Ісламської держави", а інші ні.

"Франція, Німеччина, Великобританія, Австралія і Італія роблять багато у цій справі, і іншим варто брати з них приклад", - сказав він.

Докір був значною мірою адресований арабським країнам, які входять в коаліцію, яких від війни проти "Ісламської держави" відволікає військова кампанія в Ємені, ініційована Саудівською Аравією. Обама не вимагає введення арабський військ в Сирію, однак він хотів би, щоб Ер-Ріяд доклав більших зусиль до того, щоб сирійські опозиціонери об'єдналися в єдину і потужну силу.

Можливо через цю критику, саудити різко оголосили про створення арабського альянсу проти тероризму, до якої увійшли 34 країни арабського світу Азії, Африки. Але Іран і Оман не запросили в об'єднання. Молодий і енергійний міністр оборони Саудівської Аравії принц Мухамед бін Салман запевнив, що коаліція буде боротися з бойовиками не лише в Сирії і Іраку, а й на Синайському півострові в Єгипті, Лівії, Малі, Нігерії, Пакистані і Афганістані. Однак поки в Ер-Ріяді не озвучили чіткого плану спільних дій. У всякому разі, поява арабського альянсу не полегшить роботу Держсекретарю Джону Керрі.

Вчора стало відомо, що арабські країни можуть направити спецпідрозділи в Сирію. За словами міністра закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр, це питання обговорює керівництво Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів, Катару та Бахрейну. Зазначимо, що з ІД борються також і країни Заходу в рамках коаліції, очолюваної США.

Крім того, Російська Федерація також проводить військову повітряну операцію в Сирії. Офіційна Москва заявляє, що метою російських авіаударів є об'єкти ІД. У свою чергу західні країни звинувачують РФ в нанесенні авіаударів по сирійській оппозиції і підтримці режиму президента Сирії Башара Асада.