США і Росія близькі до угоди щодо врегулювання ситуації в Сирії - AP

10 листопада 10:33

Можлива домовленість Вашингтона і Москви буде базуватися на трьох елементах.

 

США і Росія наближаються до укладення угоди щодо врегулювання ситуації з громадянською війною в Сирії після остаточної перемоги над терористами ІДІЛ, пише агентство Associated Press з посиланням на анонімні джерела.

Якщо угода буде досягнута, президент США Дональд Трамп і президент РФ Володимир Путін оголосять про це у В'єтнамі в п'ятницю, 10 листопада.

"Сполучені Штати неохоче планують офіційну зустріч лідерів, поки у них немає істотної заяви", - пише агентство.

Як заявила раніше прес-секретар Білого дому Сара Сандерс, лідери двох країн не будуть проводити офіційну зустріч через щільний графік Трампа. Однак Сандерс зазначила, що Трамп і Путін можуть провести неформальну зустріч у В'єтнамі.

Як повідомляє АР, можлива домовленість США і Росії базується на трьох елементах: припиненні конфліктних ситуацій між військами двох держав, деескалації в Сирії і відновленні мирних переговорів під егідою ООН. Крім того, угода покликана розвивати успіхи в ініціативі з формуванням зон деескалації в Сирії.

У липні, коли Трамп провів свою першу зустріч з Путіним у Німеччині, США та Росія оголосили про угоду, яке встановила припинення вогню на південному заході Сирії. Сполучені Штати заявили про те, що припинення вогню в основному зберігається і може бути поширене і на інші сирійські регіони.

Раніше Білий дім розповсюдив заяву, в якій фактично звинуватив Росію в тому, що вона захищає режим президента Сирії Башара Асада і терористів, які використовують хімічну зброю. В офіційному коментарі прес-секретаря Білого дому Сари Сандерс сказано, що місія Організації по забороні хімічної зброї оприлюднила доповідь, в якій говориться, що зарин був використаний в якості хімічної зброї в Аль-Латамінах 30 березня 2017 року.

Нагадаємо, що сирійські війська захопили останній оплот ІДІЛ в країні - місто Абу-Кемаль.