США і Китай домовилися відновити переговори про торгівлю

29 червня 15:42

Дональд Трамп і Сі Цзіньпін зустрілися на саміті G20.

 

Американський та китайський лідери Дональд Трамп і Сі Цзіньпін домовилися відновити торговельні переговори під час зустрічі на саміті G20 у японській Осаці. Країни мають відновити переговори "на основі рівності і взаємної поваги".

За інформацією західних ЗМІ, президент США погодився не накладати нових мит на продукцію Китаю, повідомляє Deutsche Welle.

Сі Цзіньпін повідомив, що нещодавно він підтримував тісний контакт з Трампом через телефон та листування, й хотів би обмінятися думками щодо наступного кроку у відносинах між країнами. Лідер Китаю також зазначив, що хотів би "сприяти китайсько-американським відносинам, заснованим на координації, співпраці і стабільності". Своєю чергою Трамп заявив, що зустріч була "чудовою" і переговори тривають.

Торгова війна між США і Китаєм почалася навесні 2018 року, коли Вашингтон ухвалив рішення підвищити мита на алюміній і сталь з низки країн, зокрема з Китаю. На саміті "Великої двадцятки" у Буенос-Айресі Трамп і Сі погодилися на перемир'я у торговій війні, домовившись відкласти до березня 2019 року запровадження нових торгових мит.

Трамп на початку квітня розповів, що на переговорах вдалося досягти прогресу, а США і Китай близькі до того, щоб укласти угоду. Однак 7 травня США анонсували підвищення мит на низку товарів китайського виробництва з 10% до 25%, а в найближчій перспективі обкласти 25%-вим митом інші товари імпорту з Китаю.

Детальніше про торгову війну між двома наддержавами читайте в матеріалі Олексія Їжака "Холодна" війна з "гарячими" сутичками" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".