США готують нові санкції проти "Північного потоку-2" — ЗМІ

04 лютого 20:48

Палата представників і Сенат готові прийняти ще один закон про санкції.

 

Сполучені Штати Америки готують нові санкції проти "Північного потоку-2", на той випадок, якщо Росія все-таки спробує добудувати газопровід. Про це пише німецьке видання Handelsblatt.

Повідомляється, що Палата представників і Сенат готові прийняти ще один закон про санкції, якщо Росія спробує добудувати відсутні кілометри трубопроводу в Балтійському морі. За даними Handelsblatt, нові санкції проти інвесторів проекту або покупців газу можуть бути введені вже в лютому-березні.

Видання зазначає, що в кінці 2019 року вистачило одного листа сенатора Теда Круза власнику спеціальної будівельної компанії Allseas, щоб зупинити будівництво газопроводу. Зокрема, після того, як Allseas пригрозили санкціями, вона вийшла з проекту.

Як повідомлялося, вихід з проекту будівництва компанії Allseas зупинить будівництво газопроводу мінімум на кілька місяців.

Чим небезпечний "Північний потік-2": будівництво газопроводу разом з іншими проектами російського монополіста"Газпром" дозволить РФ зосередити дві третини поставок газу в ЄС.

В таких умовах про передбаченої Третім енергопакетом диверсифікації маршрутів постачання енергоресурсів в Європу мова не йде. При цьому ризики залежності Європи від російського газу, який держава-агресор часто використовують як важіль економічного і політичного тиску, зростають.

У свою чергу Україна після добудови газопроводу втратить частину коштів, що надходять у бюджет від транзиту російського газу в ЄС через українську газотранспортну систему.