США готові застосувати силу для захисту дипломатичних працівників у Венесуелі - адмірал

08 лютого 05:50

Захист недоторканності дипломатів США у Каракасі може бути здійснений силами Південного командування ЗС США.

 

Голова Південного командування збройних сил США адмірал Крейг Фаллер заявив про готовність Вашингтона збройною силою захищати недоторканість своїх дипломатів у Венесуелі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Південне командування готове при необхідності захистити персонал та дипломатичні об'єкти", - підтвердив Фаллер ву четвер на слуханнях у комітеті Сенату США з питань збройних сил.

Південне командування США відповідає за відбиття загроз з наступних напрямків: Центральна Америка, Південна Америка, а також Карибське море (Куба).

23 січня президент Венесуели Ніколас Мадуро у відповідь на визнання тимчасовим лідером країни опозиціонера Хуана Гуайдо розірвав дипломатичні відносини з США. У Вашингтоні не визнали розрив дипвідносин, заявивши про нелегітимність Мадуро.

Раніше радник президента США Дональда Трампа Джон Болтон підтвердив, що серед інших варіантів рішення венесуельської кризи у Білому домі розглядають варіант військової інтервенції з метою підтримати "тимчасового президента" Хуана Гуайдо. Пізніше цю інформацію підтвердив президент США Дональд Трамп, який заявив, що Вашингтон вивчає варіант введення військ до Венесуели.

Як повідомлялося, 23 січня у Венесуелі з новою силою спалахнули масові акції протесту проти режиму Ніколаса Мадуро, інавгурація якого відбулася два тижні тому. На багатотісячному мітингу в Каракасі голова Національної Асамблеї Хуан Гуайдо склав присягу тимчасового президента Венесуели. США визнали його легітимним главою держави. Слідом за Вашингтоном це зробили Євросоюз, Ізраїль, Організація американських держав, уряди Канади, Бразилії, Коста-Ріки, Аргентини, Парагваю, Перу, Колумбії, Еквадору, Чилі, Гватемали і Гондурасу. Україна також заявила про підтримку венесуельської опозиції.

Європарламент на засіданні 31 січня визнав лідера опозиції Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом країни.

У підтримку Мадуро висловилися Росія, Китай, Італія, Болівія, Мексика, Куба і Туреччина. При цьому 1 лютого Італія заблокувала рішення Європарламенту щодо визнання Гуайдо президентом. Побічно Італію підтримали Кіпр, Греція, Австрія та Словаччина.

Детальніше читайте у статті Олексія Коваля "Гнів Венесуели" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".