США домовилися з талібами про тижневе перемир'я

14 лютого 01:43

США і таліби досягли згоди щодо семиденного скорочення насильства.

 

Міністр оборони США Марк Еспер заявив у четвер, що США і таліби погодилися на пропозицію семиденного скорочення насильства.

"Ми весь час говорили, що кращим, якщо не єдиним рішенням в Афганістані є політична угода. На цьому фронті досягнутий прогрес, і у нас буде більше інформації про це найближчим часом", - заявив Еспер журналістам на прес-конференції в Брюсселі.

"Це буде безперервний процес оцінки в міру нашого просування вперед - якщо ми підемо вперед", - додав Еспер.

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати Америки і ісламістське угрупування "Талібан" відновили переговори щодо врегулювання збройного конфлікту в Афганістані.

Переговори стартували у столиці Катару 7 грудня, через три місяці після того, як президент США Дональд Трамп доручив припинити їх. Американську делегацію знову очолив посланець Державного департаменту з встановлення миру в Афганістані Залмай Халілзад.

З липня 2018 року Сполучені Штати ведуть прямі переговори з високопоставленими представниками радикального ісламістського руху "Талібан" про встановлення миру в Афганістані. Основні теми обговорень – виведення іноземних військовослужбовців і надання гарантій того, що Афганістан не перетвориться в безпечну гавань для терористичних угруповань.

З 2014 року на території Афганістану діють бойовики "Ісламської держави". Вони воюють і здійснюють теракти проти уряду, "Талібану" та міжнародного військового контингенту.

Детальніше про те, як Іран впливає на внутрішньополітичний порядок денний США, читайте в статті Олега Бєлоколоса "Американо-іранський збройний мир".