США, Британія та Франція внесли до Ради безпеки ООН власний проект резолюції по Сирії

15 квiтня 12:44

Захід має намір повернутися до дипломатичного шляху врегулювання ситуації у Сирії.

 

США, Велика Британія та Франція внесли до Ради безпеки ООН новий спільний проект резолюції по Сирії, повідомляє AFP. Він внесений після завдання ракетних ударів по сирійських об'єктах, підозрюваних у причетності до виготовлення хімічної зброї.

Три країни-союзниці поширили спільний проект резолюції, в якому підкреслюється необхідність забезпечення безперешкодної доставки гуманітарної допомоги, дотримання сталого перемир'я й участі Сирії у мирних переговорах під керівництвом ООН.

На думку журналістів, цей крок сигналізує про рішучість Заходу повернутися до дипломатичного шляху врегулювання ситуації у Сирії після добової військової операції.

Серед суперечливих пропозицій, раніше заблокованих Росією, у резолюції містяться вимоги незалежного розслідування хімічних атак у Сирії, а також встановлення та покарання осіб, відповідальних за них. При цьому Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) повинна протягом 30 днів подати звіт, чи повністю Сирія відзвітувала про власні запаси хімзброї.

Серед гуманітарних положень резолюції – вимога забезпечити безперешкодний доступ волонтерів до всіх областей країни та найбезпечніші евакуаційні коридори.

Крім того, країни Заходу звинуватили Сирію у нездатності виконати власні обіцянки та відмовитися від програми хімічної зброї у відповідності до угоди 2013 року.

У суботу, 14 квітня, лідери трьох країн - США, Франції і Великої Британії - виступили із заявою про початок військової операції у Сирії. Удари вирішили наносити по об'єктах, які підозрюють у причетності до виготовлення хімічної зброї.

За годину було оголошено про завершення першої хвилі ударів по Сирії, проте в Пентагоні не виключають їх повторення. Росію про початок атаки на не попереджали.

Операція в Сирії стала відповіддю на застосування режимом Башара Асада хімічної зброї проти цивільного населення. Остання атака 7 квітня забрала життя близько 70 осіб, більшість з яких жінки та діти.

Всесвітня організація охорони здоров'я підтвердила використання хімзброї військами Асада в Думі. У заяві організації також наведені непідтверджені дані від волонтерів про загибель 70 осіб, які переховувалися від бомбардування в підвалах.

Рада безпеки ООН зібралася на екстрене засідання після удару США та союзників по Сирії у відповідь на хіматаку в Думі. Росія внесла проект резолюції щодо ситуації в Сирії, який засуджує удари західних країн, однак він не був прийнятий.

Детальніше про ракетні удари по Сирії через хіматаку в Думі читайте у матеріалі DT.UA "Авіаудари по Сирії: що відомо про подію".